Tekoäly

M&M 9.8.2017 16:22

Tekoäly päihitti terapeutin masennuksen diagnosoinnissa – diagnoosit tehtiin Instagram-postausten perusteella

Karoliina Pertamo

Tuoreessa tutkimuksessa koneäly etsi masennuksen merkkejä 166 henkilön kuvavirroista.

Koneäly pystyy päättelemään Instagram-kuvia katselemalla, onko kyseisen Instagram-tilin omistava käyttäjä masentunut. Tutkijoiden mukaan se pärjäsi ammattiauttajaa paremmin arvioimisessa, uutisoi The Next Web.

Tuoreessa tutkimuksessa koneäly etsi masennuksen merkkejä 166 henkilön kuvavirroista.

Tekoälyä opetettiin 43 950 kuvalla, joista analysoitiin muun muassa värejä ja metadataa ja joista luettiin tunnetiloja kasvoja tunnistamalla. Myös kuvien lataamismäärien vaihtelu pantiin merkille.

Masentuneiden on todettu muissa tutkimuksissa pitävän tummemmista sävyistä kuin terveempien ihmisten. Masennukseen liittyy myös sosiaalisen aktiivisuuden vähentymistä. Tekoäly teki siitä päätelmiä laskemalla, montako ihmistä kuvissa esiintyi ja katsomalla, paljonko käyttäjällä oli Instagramissa sosiaalista toimintaa muiden käyttäjien kanssa, kuten tykkäyksiä ja kommentteja. Erikoista kyllä, tutkimuksen mukaan masennuksen myötä tykkäyksien määrä laski, mutta kommenttien määrä kasvoi.

Diagnosoinnissa koneäly osui paremmin oikeaan kuin terapeutti, jolla ei ole käytössään mitään potilaan testituloksia. Itse asiassa tekoäly havaitsi masennuksen merkkejä jo kuvista ajalta ennen diagnoosin saamista.

Lähde: Mikrobitti

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö