Puhuja siirtyy tekijäksi. Tekoälyn suomalaisena sanansaattajana tunnettu tietokirjailija Antti Merilehto aloittaa tällä viikolla analytiikkatalo Houston Analyticsin chief growth officerina. Hieno englanninkielinen titteli tarkoittaa käytännössä sitä, että Merilehto vastaa jatkossa analytiikkafirman kasvusta.

”Meillä ovat myynti-, markkinointiosasto ja tuotevastaavat erikseen, mutta luon virtausta niiden välille. Yksinkertaisesti tehtäväni on löytää pullonkaulat ja avata ne”, Merilehto sanoo.

Merilehdon esikoisteos Tekoäly – matkaopas johtajille (Alma Talent) oli ilmestymisvuonnaan 2018 vuoden myydyin bisneskirja Suomessa.

Merilehto oli aiemmin töissä Googlella Dublinissa ja työskenteli viimeksi AI Strategy Companyn toimitusjohtajana. 40 työntekijän Houston Analytics puolestaan on erikoistunut nimensä mukaan dataan ja sen analysointiin.

”Houstonin tarina kiinnosti, koska täällä keskitytään entistä enemmän tuotteisiin, ei vain konsultointiin”, Merilehto sanoo.

”­Tehtäväni on löytää pullonkaulat ja avata ne.”

Tekoälynkin osalta hän luottaa mahdollisimman käytännöllisiin ­ratkaisuihin.

”Tiedon pitää olla siellä, missä siitä on eniten hyötyä, kun sitä käytetään. Houston Analytics hanskaa sen, ja siitä sytyin”, hän sanoo.

Hyväksi esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisestä hän nostaa vähittäiskaupan analytiikan. Merilehto muistuttaa, että Suomessakin on jo robotteja, jotka skannaavat hyllyjä, keräävät tietoa tuotteiden määrästä tai etsivät väärin sijoiteltuja tuotteita. Tähän voidaan kytkeä analytiikkaa. Juuri vähittäiskauppa on yksi uuden työn erikoisalueista. Houston Analyticsiä hän kuvaa planeettamyönteiseksi yritykseksi ja korostaa, että kauppaan keskittyminen ei ole ristiriidassa sen kanssa, koska kysynnän ennustaminen auttaa vähentämään kauppojen hävikkiä.

Kasvutavoitteita on erityisesti ulkomailla, ja niiden osalta Merilehto on jo pistänyt tuulemaan.

Hän kertoo, että Houston Analyticsin markkinat ovat Pohjoismaiden lisäksi Baltiassa. Saksankieliseen Eurooppaan panostetaan keväällä 2020, ja USA:n päätä avaamaan on palkattu pitkän uran muun muassa Samsungin televisio­toiminnan markkinointijohtajana tehnyt Eva Båsk, jonka Merilehto bongasi Kauppalehti Option jutusta syksyllä ja kontaktoi yhteisten tuttavien kautta.

”Kiitos kuuluu printtilehdelle”, hän kommentoi Båskin rekrytointia.