Mediatoimisto Dagmarin yhteydessä toimivassa Radly-tekoälylaboratoriossa on kuluneen talven aikana kehitetty Banner AI -optimointityökalu, joka hyödyntää tekoälyä digitaalisessa markkinoinnissa. Työkalu optimoi mainoksen luovaa ratkaisua automaattisesti koko kampanjan ajan.

Perinteisiä mainosbannereita laaditaan yleensä muutama erilainen kampanjaa kohden. Dynaamiset bannerit mahdollistavat mainoksen muokkaamisen kevyesti: A/B-testauksen jälkeen mainoksen tekstiä, kuvaa ja väriä voidaan muokata käsin taulukko-ohjelman avulla. Radlyn kehittämä työkalu automatisoi mainosten A/B-testaamisen. Sen taustalla on geneettinen algoritmi, joka optimoi toimivimmat versiot mainontaan.

”Banner AI tutkii jatkuvasti, mikä mainoksista toimii parhaiten. Tämän tiedon avulla se luo mainoksista automaattisesti ja jatkuvasti uusia versioita niin, että se yhdistelee toimivimpia elementtejä, kuten tekstejä, kuvia ja värejä. Uudet versiot latautuvat mainontaan automaattisesti, minkä jälkeen työkalu jatkaa niiden testausta ja optimointia”, yksi työkalun kehittäjistä, Dagmarin Radly-tekoälylaboratorion tutkija Tiina Kangasniemi kertoo tiedotteessa.

Pilottiprojekti tehtiin Helenille

Ensimmäinen Radlyn kehittämällä työkalulla tehty asiakasprojekti oli osa energiayhtiö Helenin jatkuvaa sähkönmyyntikampanjaa. Projekti kesti viisi viikkoa.

”Projektin aikana työkalu toteutti ja testasi kaikkiaan 169 uniikkia mainosversiota, joiden tehokkuuksissa nähtiin suuria eroja”, Kangasniemi kertoo.

Mainosten klikkimäärä kasvoi 10 prosenttia koko pilotin aikana, ja viimeisellä viikolla jopa 30 prosenttia. Koko projektin ajan kampanjassa pyöri myös muutama täysin muuttumaton mainos, joihin vertaamalla saatiin määriteltyä uuden työkalun tuottama kasvu.

Tuloksen taustalla on muun muassa mainontaan kyllästymisen eli ”ad fatiguen” taklaaminen: ajan myötä tismalleen samanlaisena pysyvä mainos ohitetaan automaattisesti.

Helenillä oltiin innokkaina mukana testaamassa uudenlaista tapaa edistää jatkuvaa sähkönmyyntiä.

”Tekoälytyökalun käyttö sujuvoitti prosessejamme ja vähensi työmääräämme. Olimme myös tyytyväisiä tuloksiin: työkalun avulla saimme tehostettua digimainontaamme entisestään ja toimme ostoputkeemme huomattavasti lisää asiakkaita”, Helenin myynti yksityisasiakkaille -yksikön kehityspäällikkö Kirsi Suihkonen sanoo tiedotteessa.

Radlyn kehittämä optimointityökalu on tiettävästi ensimmäinen laatuaan ainakin Suomessa, ja sen kehittäjät uskovat siitä olevan eniten hyötyä jatkuvissa markkinointikampanjoissa.

”Se haastaa päästämään irti kontrollista, kun ihminen ei ole valitsemassa näyttävintä toteutusta. Valta annetaan tekoälylle, joka optimoi luovaa sisältöä ja ulkoasua sen perusteella, mikä toimii parhaiten määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseksi”, Dagmarin sisältöautomaation päällikkö Tuukka Muhonen sanoo tiedotteessa.