Teleoperaattori Telia kertoi viikonloppuna Assembly-digifestivaaleilla rakentavansa Suomeen uuden e-urheiluliigan, joka kantaa nimeä Telia Esports Series.

Telian visiona on luoda polku, jonka kautta lahjakkaiden pelaajien on mahdollista päästä maailmalle, kertoo Niklas Segercrantz Telia Finlandin esports-tiimistä.

Tällä hetkellä Suomessa ja Pohjoismaissa tilanne on Segercrantzin mukaan usein se, että e-urheilija tarvitsee kosolti tuuria, että joku kansainvälinen taho löytää hänet.

"Se on vähän kuin pihalätkästä pitäisi hypätä suoraan NHL:ään. Polku huipulle puuttuu, koska meillä ei ole sellaista laadukasta kotimaista sarjaa kuin vaikkapa jääkiekon puolella. Me haluamme ryhtyä rakentamaan tätä liigaa, jolloin voi ensin nousta Suomen huipulle ja sitä kautta avautuu ison maailman näkymä ja mahdollisuus nousta maailman kärkeen", kertoo Segercrantz.

Telia Esports Series -sarja on jatkuva e-urheilusarja, jossa pelaajat voivat säännöllisesti pelata ja kehittyä. Telian visiona on, että sarja houkuttelee mukaansa kaiken tasoisia kilpapelaajia ruohonjuuritasolta maan ykköstiimeihin asti.

Telia Esports Series rakennetaan ja sitä pyöritetään yhteistyössä Assemblyn kanssa, jonka enemmistöosuuden Telia hankki viime kesänä. Assemblyn toimitusjohtaja Pekka Aakko on myös innoissaan uudesta sarjasta.

"Suomesta on puuttunut näkyvä ja laadukas kilpapelisarja, joka pystyy sekä houkuttelemaan katsojia esports-yhteisön ulkopuolelta että tarjoamaan harrastepelaajille selkeän ja tavoitteellisen polun nousta mittaamaan omaa osaamistaan kansallista kärkeä vastaan. Ammattijoukkueille sarja tuo jatkossa mahdollisuuden edetä maailmalle isompiin turnauksiin", Aakko kertoo.

Telia Esports Series alkaa keväällä. Sarjan karsinnat pelataan netissä ja finaalit livenä. Tarkemmat säännöt, ajankohdat, pelattavat pelit ja joukkueet julkaistaan pian.

Suomesta e-urheilun kärkimaa

Esports on viime vuosina kasvanut valtavasti, ja kilpapelaamisesta on kasvanut tutkimusyhtiö Statista n mukaan maailmanlaajuisesti jo satojen miljoonien dollarien bisnes. Suuria kansainvälisiä turnauksia seuraavat kymmenet miljoonat katsojat, ja palkintorahat liikkuvat nekin miljoonissa.

Suomessa pelaaminen on myös ammattimaistunut, ja ammattilaispelaajia on jo yli 50. Pelaajat pelaavat peliorganisaatioissa, kuten Telian kanssa yhteistyötä tekevässä ENCE:ssä. T

Tutkimusyhtiö Statistan mukaan Suomi oli viime vuonna maailman viidenneksi paras esports-maa voitettujen palkintorahojen perusteella. Voiton vei Yhdysvallat.

Telian visiona on tehdä Suomesta e-urheilun kärkimaa. Telia Esports Seriesin julkaisu on ensimmäinen konkreettinen askel kohti tätä tavoitetta.

"Siinä missä espanjalaiset tunnetaan jalkapallosta, me haluamme, että meidät suomalaiset tunnetaan jatkossa e-urheilusta. Suomessa syntyy väkilukuun nähden paljon formula- ja rallikuskeja. Miksi jatkossa ei voisi olla niin, että meillä syntyy väkilukuun nähden paljon e-urheilijoita?", toteaa Niklas Segercrantz.

Kilpapelaamisen ykkösmaaksi Suomella on hyvät mahdollisuudet, sillä tarvittavaa osaamista sekä infrastruktuuria löytyy enemmän kuin monissa maissa esimerkiksi Euroopassa.

"Teknologiaosaamisessa ja tietoverkkoyhteyksien kohdalla olemme Keski-Eurooppaa edellä. Jos jalkapallossa häviämme olosuhteissa espanjalaisille ja portugalilaisille, kilpapelaamisen puolella meillä on todella hyvä tilanne. Nyt meidän pitää vain huolehtia, että on oikeasti pelattavaa ja laadukasta sellaista, jolloin se kiinnostaa myös yleisöä", toteaa Segercrantz.

"Esportsissa maailman vitosesta ykköseksi on matkaa, mutta tavoitteiden täytyykin olla korkealla, jotta saadaan isoja juttuja aikaiseksi."