Koronaviruksesta ja sen aiheuttaman pandemian luonteesta saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa. Tuoreen tutkimuksen* mukaan koronavirus voi selviytyä älypuhelimen näytöllä jopa neljä viikkoa (SynLab, Cleanness of mobile phones and effect of UVC light, 2020).

Terveystalon uusi ratkaisu muuttaa mainospinnat desinfiointipisteiksi, jotka puhdistavat puhelimen vain 15 sekunnissa. Puhdistukseen käytetään UVC-valoa ja mainospinnat on sijoitettu ostoskeskuksiin Helsingissä ja Turussa.

Vaikka monet ihmiset ovat vuoden mittaan havahtuneet käsihygienian merkitykseen, vain harva tietää kantavansa päivittäin mukanaan bakteerien ja virusten täyttämää esinettä, omaa älypuhelintaan.

Terveystalon uusi toteutus mahdollistaa älypuhelimen puhdistamisen ostoskeskuksiin sijoitetuilla mainospinnoilla. Kuka vain voi pysähtyä ohikulkumatkalla puhdistamaan puhelimensa täysin ilmaiseksi.

Terveystalolle on ensisijaisen tärkeää, että sairauksien hoitamisen lisäksi yritys keskittyy myös sairauksien ennaltaehkäisyyn, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Veera Siivonen Terveystalolta.

”Pandemian ollessa valloillaan koko maailmassa on tärkeää muistaa hyvän vastustuskyvyn ja käsihygienian tärkeys. Projektin tarkoituksena onkin muistuttaa ihmisiä pitämään huolta heidän kokonaisvaltaisesta terveydestään ja mainospinnat tarjoavat tähän hyvän mahdollisuuden,” Veera Siivonen kertoo tiedotteessa.

Terveystalon tuoreen tutkimuksen mukaan 10 sekunnin altistus UVC-valolle puhdistaa älypuhelimen näytön lähes täydellisesti. Terveystalon yhdessä suomalaisen Sterlightsin kanssa kehittämä ratkaisu puhdistaa älypuhelimen 15 sekunnissa hyödyntäen sairaalatason UVC-valoja. Sterlights on erikoistunut UVC-valojen maahantuontiin ja myyntiin.

“Kuluttajille myytävät halvemmat tuotteet hyödyntävät yleisesti teholtaan pienempiä lamppuja, jotka vaativat pidemmän altistuksen. Mainospinnoille asennetuissa desinfiointipisteissä käytetään tehokkaampia valoja, jotka tuhoavat puhelimen pinnalta kaikki virukset ja bakteerit. Näiden lamppujen avulla puhdistaminen hoituu vain 15 sekunnissa,” kertoo Sterlightsin Chief Scientific Officer Udy Bar Yosef.

Puhdistuspisteet on asennettu ostoskeskuksiin Helsingissä ja Turussa. Mainospintoihin on asennettu luukku, jonne puhelin asetetaan puhdistusta varten. Laite on suunniteltu niin, että valo palaa ainoastaan luukun ollessa kiinni, sillä altistus UVC-valolle voi vaurioittaa silmiä tai aiheuttaa ihoärsytystä.

Laitteen käyttäminen on täysin turvallista eikä kukaan voi satuttaa itseään käyttäessään sitä. Puhdistuspisteiden tuominen ostoskeskuksiin on projektin ensimmäinen vaihe. Ostoskeskuksissa käytetystä teknologiasta jatkokehitetään parhaillaan itsenäistä ratkaisua julkisiin tiloihin.

Hankkeessa Terveystalon markkinointiviestinnän kumppanina toimii TBWA\Helsinki.