Helsingin Teurastamolle avataan virtuaalinen rautakauppa, jonka yhteydessä voi myös vuokrata työvälineitä ja siivouslaitteita.

Työvälineiden vuokrauspalvelu sai nimekseen Liiteri. Palvelun ideana on tarjota vaihtoehto sellaisten tavaroiden ostamiselle, joita kaupunkitaloudessa käytetään vain harvoin.

Tavaroiden yhteiskäyttö on myös ostamista ekologisempi vaihtoehto ja se helpottaa tavaroiden varastointiongelmaa kaupunkiasunnoissa.

Liiterin avajaisia vietetään Teurastamon sisäpihalla 28. syyskuuta. Tapahtumassa pääsee myös kokeilemaan vuokralle tulevia sähkötyökaluja.

Avajaisten jälkeen Liiteri on käytössä ympärivuorokautisesti.

Työvälineitä ja siivouslaitteita voi vuokrata Liiteri.net-verkkopalvelusta. Tavarat voi hakea itse tai tilata kotiinkuljetuksen joukkoistetun tavarankuljetuspalvelun kautta.

Virtuaalinen rautakauppa idean ja toteutuksen takana on IT-startup CoReorient yhteistyössä AARRE-hankkeen kanssa.

"Liiteri on ilmeeltään samaan aikaan raikas ja perinteinen, ja pienen kokonsa puolesta palvelupiste istuu kaupunkiympäristöön paremmin kuin suuri täyden valikoiman rautakauppa", kertoo Liiterin vetäjä, CoReorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo tiedotteessa.

Hankkeen aikana vuokrattavien tuotteiden ja palveluiden määrää laajennetaan asteittain saadun palautteen pohjalta. Samalla kehitetään konseptin käytettävyyttä sekä testataan ja tutkitaan kiertotalouden liiketoimintamalleja yhdessä kaupunkilaisten kanssa Helsingissä ja myöhemmin Espoossa.

AARRE on kiertotalouden liiketoimintamallien kehittämiseen keskittyvä hanke, jota koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy tutkimuskumppaneinaan Suomen ympäristökeskus SYKE ja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus. Päärahoittajana AARRE-hankkeessa on Tekes. Tärkeimpänä kaupallisena kumppanina Liiteri-pilotissa on rautakauppaketju K-rauta.

Kiertotalous-Liiteriä voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä tunnisteella #liiteri.