Suomalaisen Työn Liitto ja digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen erikoistunut Vincit ovat aloittaneet yhteistyön, jotta kotimaiset tuotteet ja palveluntarjoajat löytyisivät digitaalisesti aiempaa paremmin.

Koronavirusepidemian aikana kaupankäynti on siirtynyt vahvasti verkkoon, sillä suurin osa suomalaisista on vähentänyt kivijalkamyymälöissä käymistä. Siksi Suomalaisen Työn Liitto ja Vincit kehittävät Sinivalkoinenvalinta.fi-verkkopalvelua, joka auttaa kuluttajia löytämään verkosta kotimaisen vaihtoehdon laajasti eri tuoteryhmistä.

Kyseessä on jo muutama vuosi sitten perustettu Suomalaisen Työn Liiton verkkopalvelu, jota Vincit nyt kehittää hyväntekeväisyystyönä. Uudistettu palvelu avautuu toukokuun lopussa.

Vincitin toimitusjohtajan Mikko Kuitusen mielestä on nyt jos koskaan on tärkeää auttaa suomalaisyrityksiä pärjäämään vaikeassa tilanteessa.

”Jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa siihen, että kuluttamamme eurot päätyvät tukemaan suomalaista työtä ja edistämään suomalaista elinkeinoelämää. Siksi tuntui luontevalta lähteä tekemään tätä työtä pro bono -vastuullisuustekona yhdessä Suomalaisen Työn Liiton kanssa”, Kuitunen sanoo tiedotteessa.

Tietokannasta käyttäjälähtöiseksi palveluksi

Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala kertoo, että Sinivalkoinenvalinta.fi toimii eräänlaisena näyteikkunana suomalaisille tuotteille ja palveluille sekä yritysten verkkokaupoille.

”Palvelusta löytyy kaiken kokoisia yrityksiä, mutta erityisesti palvelusta hyötyvät pienyrittäjät, joilla ei ole suuria markkinointiresursseja ja -kanavia käytössään”, hän sanoo.

Lausala kertoo M&M:lle, että uudistuksessa siirrytään aiemmasta tuotantolähtöisestä tietokantaluokittelusta kuluttajalähtöisempään esitystapaan.

”Vanha tietokanta käännetään niin päin, että se palvelee kuluttajaa. Sieltä voi uudistuksen jälkeen etsiä esimerkiksi etätyöskentelyä tukevia tuotteita ja palveluita. Myös yritykset voivat hakea toisten yritysten palveluita.”

Tuotteiden ja palveluiden listaukseen perustuneelle sivustolle lisätään myös sisältöä, esimerkiksi tekstejä, joissa avataan, mitä suomalaisia vaihtoehtoja on, mikä tekee suomalaisesta vaihtoehdosta kiinnostavan ja miksi suomalaiselta yritykseltä ostaminen on tärkeää. Sivustoa päivitetään myös teknisesti ja sen linkkirakennetta kehitetään niin, että käyttäjä pääsee aiempaa helpommin ostamaan haluamansa tuotteen tai palvelun sitä tuottavalta yritykseltä.

Koronavirusepidemian aikana on syntynyt myös useita muita verkkopalveluja helpottamaan yritysten tukemista niiden tuotteita ostamalla. Esimerkiksi Kotona kotimaista -hanke auttaa suomalaisia kuluttajia löytämään paikallisia pientoimijoita ja käyttämään heidän tuotteitaan ja palvelujaan, ja Kivijalka.net on avannut kivijalkakauppiaille yhteisen verkkokauppapaikan.

Lausalan mukaan Sinivalkoinenvalinta.fi eroaa epidemian aikana perustetuista sivustoista kahdella tavalla.

”Nyt on perustettu todella ansiokkaasti sivustoja ja kampanjoita. Ne on yleensä luonteeltaan kampanjamaisia, ja monet niistä ovat pyytäneetkin meiltä yhteistyötä ja projektisivustojen integrointia meidän sivustollemme. Meillä on jatkuva palvelu, joka ei ole kiinni mistään projektirahoituksesta. Tämä ei tule katoamaan minnekään, vaan palvelua kehitetään monta vuotta eteenpäin.”

Toinen ero on vaihtoehtojen laajuus. Sinivalkoinenvalinta.fi-verkkopalvelu kokoaa yhteen kaikki tuotteet ja palvelut, joille on myönnetty jokin Suomalaisen Työn Liiton ylläpitämistä Avainlippu-, Design from Finland- tai Yhteiskunnallinen Yritys -merkeistä. Palvelussa on yli 5 000 eri nimikettä eri toimialoilta.

”Palvelumme on todella laaja. Siitä löytyy kaikkea kuluttajatuotteista b2b-palveluihin, kuten it-palveluihin, rakentamiseen ja terveyspalveluihin. On koiranruokaa ja lastenvaatteita kuluttajille, mutta myös raskaan sarjan b2b-asiantuntijapalveluita, koko skaala on täällä”, Lausala sanoo.

Palvelun uudistamisen tavoitteena on auttaa yrittäjiä pärjäämään vaikean ajan yli, ja siinä myös yritysten välisellä kaupalla on suuri merkitys.

”Toivon, että sekä kuluttajat että myös yritykset löytävät palvelun. Suomessahan yritysrakenne on sellainen, että valtaosa yrityksistä myy toisille yrityksille. Olisi tosi upeaa, että kuluttajien lisäksi yrityspäättäjätkin löytäisivät palvelun laajasti ja pitäisivät talouden pyörät pyörimässä ostamalla tuotteita ja palveluita”, Lausala sanoo.

Hänen mukaansa yli satavuotias Suomalaisen Työn liitto kokee tehtäväkseen toimia pitkäjänteisesti, jotta yritykset saavat palvelusta pitkäaikaista hyötyä.

”Koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi olemassa olevien työpaikkojen säilyttäminen on vaakalaudalla, joten tehtävämme on nyt tärkeämpi kuin kenties koskaan aikaisemmin”, Lausala sanoo.

Suomalaisen Työn Liiton tehtävä on toimia suomalaisen työn puolesta, jotta työpaikat säilyvät ja niitä syntyy lisää. Liiton lähes 4 300 jäsenyritystä suunnittelevat ja valmistavat tuotteitaan Suomessa, tuottavat kotimaisia palveluita tai yhteiskunnallista hyvää. Kaikkiaan nämä yritykset työllistävät noin 300 000 ihmistä.