Tiketti taistelee lippujen kakkosmarkkinoita eli trokaamista vastaan uudella Liputon-nimisellä verkkopalvelulla, jonka kautta rekisteröityneet käyttäjät voivat jälleenmyydä Tiketistä ostettuja tapahtumalippuja.

Tiketin mukaan tapahtuma-ala ja kuluttajat kärsivät lukuisista lieveilmiöistä, kuten ylihinnoittelusta, olemattomien lippujen myynnistä sekä väärennöksistä.

Tiketin omistaja Mirva Merimaa kertoo, että palvelua lähdettiin kehittämään usein loppuunmyytyjen tapahtumien kuten Ruisrockin, Flow'n ja Blockfestin toiveesta. Merimaan mukaan liian korkeaksi karkaavat lippujen hinnat voivat vaikuttaa tapahtumien profiiliin. Tiketti on tähän saakka pyrkinyt hillitsemään jälleenmyyntiä kieltämällä sen toimitusehdoissaan, mutta käytännössä ehdon valvonta on ollut mahdotonta.

"Tietyt artistit haluavat hinnoitella lippunsa niin, että mahdollisimman monilla on varaa tulla tapahtumiin. Jos liput päätyvät vain kakkosmarkkinoille, hinnat nousevat isoksi. On ollut pelkoa, että tapahtumien yleisöprofiilit muuttuvat."

“Lippujen trokaaminen ja liputta jääneiden ahdingon hyväksi käyttäminen on vastenmielinen ja epäreilu ilmiö, johon liittyy paljon väärinkäytöksiä ja jopa rikollista toimintaa. Sen sijaan on täysin ymmärrettävää, että joskus suunnitelmat muuttuvat, ja lippu on jäämässä käyttämättä, jolloin sen eteenpäin tarjoaminen voi tulla tarpeelliseksi. Nyt se on vihdoin mahdollista turvallisesti, rehellisesti sekä reilusti niin, että lipun aitous on taattu eikä liioiteltu hintakeinottelu ole mahdollista”, Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kertoo tiedotteessa.

Pääsylippujen jälleenmyynti ei ole Suomessa laitonta. Kansainvälisellä lippuyrityksellä Ticketmasterilla on ollut Suomessa vastaava palvelu Seatwave. Ticketmaster kuitenkin sulki palvelun viime vuoden lokakuussa, koska sivusto ei yhtiön mukaan palvellut sen käyttäjiä ja muita tahoja parhaalla mahdollisella tavalla. Ticketmaster on ilmoittanut, että se tuo markkinoille uuden lippujen jälleenmyyntipalvelun tämän vuoden aikana.

Toistaiseksi Tiketin Liputon-palvelun kautta voi välittää ja ostaa vain Tiketistä hankittuja lippuja. Syy on järjestelmän turvallisuus. Merimaa kertoo, että nyt Tiketti pystyy varmistamaan lipun aitouden ja käyttämättömyyden.

Merimaa ei vielä osaa sanoa, voiko palvelun kautta välittää tulevaisuudessa myös muiden lipputoimistojen tuotteita.

"Jotta muidenkin kuin Tiketin lippujen välittäminen olisi turvallista, tiedon pitäisi liikkua eri järjestelmien välillä. Jos mukana on kansainvälisiä toimijoita, tilanne voi olla haastava. Kun lippu laitetaan myyntiin ja vaihdetaan uudeksi lipuksi, tiedon pitää liikkua kansainvälisten järjestelmien välillä turvallisesti. "

Tiketin Liputon-palvelun kautta myydyt liput voivat maksaa enimmillään 20 prosenttia alkuperäistä hintaa enemmän. Tiketti veloittaa jälleenmyyntihinnasta 10 prosenttia, josta yhtiö maksaa tapahtuman järjestäjälle puolet.

"En odota, että Tiketin liiketoiminta rakentuisi mitenkään tämän palvelun varaan. Kyseessä on palvelutuote, jonka kautta kuluttajat ohjataan turvallisiin ostoväyliin."

Tiketti teki viime vuonna kolmen miljoonan euron liikevaihdon.