Mediakatsaus

Ville Perttula, Aleksi Ylä-Anttila, Laura Kukkonen 11.6.2018 08:43

Time näpäytti taas Trumpia, Ikea liittyy muovinvastustajien joukkoon, G7-kokouksen fontti muistutti apua tarvitsevista

M&M koostaa alkuviikosta kansainvälisissä lehdissä edellisellä viikolla eniten puhuttaneet aiheet.

Torstaina Time-lehti julkisti perjantaina ilmestyvän tuoreen lehtensä kansikuvan verkkosivuillaan. Asiasta uutisoivat lisäksi muun muassa Huffington Post, CNN ja AdAge.

Kansikuva esittää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia, joka omaa peilikuvaansa katsoessaan näkee itsensä kuninkaan kruunuun ja kärpännahkaviittaan sonnustautuneena monarkkina. Kuvituksen kylkeen on kirjoitettu englanninkielinen teksti "King Me" (vapaasti suomennettuna "kruunatkaa minut kuninkaaksi").

Kyseessä on Timen kesäkuun numeron kansijutun kuvitus. Artikkelista ovat vastanneet toimittajat Molly Ball ja Tessa Berenson.

Artikkelin otsikko kuuluu: "Donald Trump’s Campaign to Discredit the Russia Investigation May Be Working. It’s Also Damaging American Democracy" (suom. Donald Trumpin kampanja mustamaalata Venäjä-tutkintaa saattaa toimia. Se vahingoittaa myös Amerikan demokratiaa").

Laaja artikkeli käsittelee Trumpin 500 ensimmäistä päivää presidentin virassa ja paneutuu erityisesti hänen kielteiseen suhtautumiseensa erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamaa Venäjä-tutkintaa kohtaan.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan on ilmennyt todisteita, joiden mukaan Venäjä pyrki vaikuttamaan Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin Trumpin eduksi. Mueller selvittää tutkinnassaan, ovatko Trumpin kampanjaan läheisesti liittyneet henkilöt syyllistyneet vehkeilyyn venäläisten kanssa.

Trump on kutsunut Venäjä-tutkintaa toistuvasti "noitajahdiksi", vaikka muun muassa hänen entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantajansa Michael Flynn sekä entinen kampanjapäällikkönsä Paul Manafort on asetettu syytteeseen Venäjä-yhteyksistä epäiltyinä.

Trump itse kommentoi Venäjä-tutkintaa sekä siihen kiinteästi liittyvää ja viime aikoina puhuttanutta omaa armahdusoikeuttaan tällä viikolla Twitterissä suorasukaiseen tapaansa.

"Kuten lukuisat oikeusoppineet ovat todenneet, minulla on täysi oikeus armahtaa itseni. Mutta miksi tekisin niin, kun en ole tehnyt mitään väärää? Samaan aikaan 13 hyvin vihaisen demokraatin, joilla on eturistiriita, sekä muiden käynnistämä loputon noitavaino jatkuu välivaaleihin saakka", Trump viestitti Twitterissä maanantaina.

Kansikuvan suunnittelusta ja toteutuksesta vastanneen artisti Tim O’Brienin mukaan kuvitus itsensä kuninkaana peilin kautta näkevästä Trumpista "porautuu sen ytimeen, kuinka hän ja hänen oikueusavustajansa ovat asennoituneet ja suhtautuneet kuluvaan viikkoon sekä edellisiin 500 päivään".

***

Muovivastaisuus on kovassa nousussa maailmalla. Ruotsalainen huonekalujätti Ikea luopuu muovipussien, pillien ja muiden kertakäyttöisten muovituotteiden käytöstä vuoteen 2020 mennessä.

Ikean tavoite on olla ihmis- ja planeettapositiivinen yhtiö vuoteen 2030 menneessä. Ikean on tarkoitus lisätä valikoimaansa aurinkoenergialla toimivia tuotteita. Ikea myy jo nyt aurinkopaneeleja ja akkuja.

"Jotta tavoitteemme toteutuisi, suunnittelemme kaikki tuotteemme alusta alkaen niin, että niitä voidaan uudelleenkäyttää, korjata, myydä ja kierrättää", Ikean kestävän kehityksen johtaja Lena Pripp-Kovac kommentoi.

Ikea satsaa myös entistä enemmän kasvisruokaan ravintoloissaan. Esimerkiksi kasvishodari saapuu ravintoloiden listalle elokuussa.

Myös muut isot yhtiöt ovat lähteneet mukaan muovinvastaisuuteen. Esimerkiksi tietokonevalmistaja Dell valmistuttaa merestä kerättystä muoviroskasta pakkausmateriaalia tuotteilleen.

Asiasta uutisoi Adweek.

***

G7-maiden johtajat tapasivat viikonloppuna Quebecissa Kanadassa. Saadakseen huomiota humanitaariselle avulle mainostoimisto TBWA\Istanbul loi Support to Life -järjestön kanssa maailman vaikutusvaltaisimman fontin.

Aakkoset on poimittu suoraan G7-maiden johtajien allekirjoituksista. Esimerkiksi D-kirjan on napattu suoraan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin allekirjoituksesta. G7-maita ovat Yhdysvallat, Saksa, Kanada, Japani, Ranska, Italia ja Iso-Britannia. Fonttiin pääset tutustumaan täältä.

Kuvakaappaus themostpowerfulfont.com-verkkosivulta

 

Tempausta varten tehdyn verkkosivun kautta lähettää terveiset G7-maiden johtajille heidän omalla käsialallaan.

Support to Life on vuonna 2005 perustettu järjestö, joka pyrkii turvaamaan hyvät peruselinolosuhteen apua tarvitseville alueille Lähi-Idässä ja Aasiassa.

Maailman seitsemän suuren teollisuusvaltion kokous päättyi hämmennykseen, kun Trump kieltäytyi allekirjoittamasta kokouksen julkilausumaa. Kokouksesta jää historiaan yksi kuva, joka on levinnyt ja laajalti mediassa. Myös The Guardian julkisti kuvan.

***

Ruokamaailmaa mullistanut Anthony Bourdain löydettiin kuolleena perjantaina 8.6. Hän kuoli itsemurhaan 61-vuotiaana.

Kun tieto tuli julki, lukuisat julkisuuden henkilöt sekä muut ruokamaailman vaikuttajat lähettivät julkisia osanottojaan ja viestejään liittyen Bourdainiin ja hänen merkitykseensä ruokamaailmassa. Esimerkiksi Gordon Ramsay, Jamie Oliver ja muun muassa Top Chefistä tunnetuksi tullut Tom Colicchio twiittasivat kunnianosoituksensa Bourdainille.

Ruokavaikuttajan muistamiseksi toteutettiin myös monenlaisia tempauksia. Manhattanilainen Barney Greengrass -ravintola kunnioitti Bourdainin muistoa kattamalla pöydän, josta löytyi ravintolan mukaan Bourdainin tavallisesti tekemä aamiaistilaus:

Bourdainin elämää ja tekoja on muisteltu viikonlopun aikana lukuisissa medioissa. New York Timesin Gender-toimitus muistutti Bourdainin omistautumisesta feminismin ja Harvey Weinsteinin uhrien asialle:

“Anthony Bourdain built his career on the telling of truth,” Helen Rosner writes in a remembrance of Bourdain, who died this week by suicide, in @newyorkermag. In 2016, Rosner, then an editor at @eater, had asked Bourdain point blank whether he considered himself a feminist. He punted. “His answer was long and circuitous, what I’d come to think of as classic Bourdain: more of a story than a statement, eminently quotable, never quite landing on the reveal,” she writes. Then came #metoo. Then his girlfriend, the actress Asia Argento, came forward to accuse Harvey Weinstein of rape. Then came his denunciation of Mario Batali — accused by multiple women of sexual misconduct. When Rosner saw Bourdain again, just a few months ago at a party in New York, he clapped her on the shoulder. “Remember when you asked me if I was a feminist, and I was afraid to say yes?” he said. “Write this down: I’m a fuckin’ feminist.” || If you or someone you love is suffering, know that there is help. Call @800273TALK

Henkilön New York Times - Gender (@nytgender) jakama julkaisu

***

Mainosfestivaali Cannes Lions järjestetään ensi viikolla.

Tänä vuonna tapahtumaan ja kilpailuun on tehty lukuisia uudistuksia. Kalliiksi parjattu Cannes Lions on esimerkiksi uudistanut kustannusrakenteitaan. Tänä vuonna festivaaleja voi seurata myös sata euroa maksavan digipassin kautta. Passin avulla ei pääse Cannes Lionsin tapahtumapaikoille, mutta sen kautta näkee useita presentaatioita ja keskusteluja, joita festivaalilavoilla järjestetään.

Lisäksi Cannes Lions julkisti viime viikolla valinneensa Spotifyn vuoden mediabrändiksi. Aiemmin Cannes Lions on antanut tunnustuksen vuoden mediapersoonalle, eli henkilölle.

Palkinnon tulee kuitenkin vastaanottamaan festivaaleille Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek, joka kommentoi yrityksen saamaa tunnustusta seuraavasti:

"Annan arvoa sille, että tämä palkinto on tavallisesti annettu yksilölle, mutta samanaikaisesti muistutan, etten ole tehnyt tätä matkaa yksin. Olemme tässä tilanteessa nyt entisten ja nykyisten työntekijöidemme ansiosta. He ovat olleet kaikkein olennaisin osa yrityksemme 10-vuotista historiaa."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö