Viime vuonna kotimaisia elokuvia kävi katsomassa huikeat 1,6 miljoonaa henkeä. Suomileffan markkinaosuus nousi 23 prosenttiin. Tänä vuonna katsojaluvut voivat jäädä jopa puoleen viime vuodesta.

Kotimaisten elokuvien sijaan suomalaiset ovat toljottaneet Harry Potteria ja Ice Age 3 -animaatiota. Syyskuuhun mennessä elokuvateatterilippujen kokonaismyynti kasvoi viitisen prosenttia 4,6 miljoonaan, mutta suomalaisten elokuvien markkinaosuus tippui 14 prosenttiin.

Kotimaisten menestyselokuvien lista on lyhyt: Rööperi, Kielletty hedelmä ja Postia pappi Jaakobille.

- Vähän huolestuneita on teattereissa oltu. Jos suomalaisten elokuvien katsojaluvut pysyisivät noin miljoonassa joka vuosi niin kivasti menisi, huokaa Suomen Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen.

Koistisen tilastoista käy ilmi, että isoilla paikkakunnilla menee hyvin. Pelkästään Vantaalla elokuvissakäynnit ovat lisääntyneet lähes 400 prosentilla. Finnkinon Flamingo imee elokuviin.

- Heinäkuussa tehtiin Finnkinon historiaa, se oli kaikkien aikojen paras kuukausi katsojamäärältään. Olemme noin kymmenisen prosenttia edellä viime vuodesta, ynnäilee yhteyspäällikkö Ria Nyman.

Euroopan syrjäkylät

Samaan aikaan pienillä paikkakunnilla kärvistellään. Jos suomifilmi ei vedä, ei tule yleisöäkään.

- Mitä pienempi paikkakunta, sitä suurempi on kotimaisten katsojaosuus. Jos tulee huono vuosi, se voi jopa tappaa teatterin. Sitä varten kotimainen elokuva on äärettömän tärkeä, sanoo Itä-Suomessa seitsemää teatteria pyörittävän Savon Kinot Oy:n ohjelmistopäällikkö Tarja Piiroinen.

Piiroisen mukaan kotimaisten leffojen pitäisi ottaa melkoinen loppukiri, jotta vuoden takaisiin lukuihin päästäisiin. Myös Savon Kinot Oy:ssä kokonaiskatsojaluvut ovat kuitenkin plussalla.

Viime vuonna firman teatteriperheestä laitettiin lappu luukulle Suonenjoella. Se ei enää kannattanut.

- Kotimaisten elokuvien katsojaosuus voi tuollaisissa teattereissa olla helposti yli 50 prosenttia, tietää Tero Koistinen.

Pohjantähti tulee

Kotimaisten elokuvien alkuvuoden yllättäjä on ollut Klaus Härön Postia pappi Jaakobille, jonka piti alun perin näkyä vain teeveessä. Sillä on koossa 76 000 katsojaa. Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo lähti vaisusti, mutta on nyt saamassa liikkeelle aikuisyleisön.

Syksyn kotimaiset ensi-illat eivät kohota odotuksia Joensuussa:

- Isompia menestyksiä odotellessa saattaa mennä aina tuonne Pohjantähteen saakka, Tarja Piiroinen sanoo.

Timo Koivusalon ohjaaman Täällä Pohjantähden alla -elokuvan ykkösosa tulee ensi-iltaan 4. joulukuuta. Sen odotetaan tutun aiheen perusteella vetoavan laajoihin yleisöjoukkoihin. Elokuvaa myydään parhaillaan ennakkoon yrityksille ja koululaisille.

- Varauksia on jo 16 000, joten kaikki merkit ovat ilmassa, että siitä tulee todella iso juttu, veikkaa Tero Koistinen.