Painoala alkaa tuoda mieleen pyöreäpohjaisen painotetun kynän, joka ei kaadu millään. Painojen kohdalla kaatumaliike pysähtyy joko velkojien armoon tai valtion tukeen.

Velkasaneeraus on varmasti tervetullut ja hyvä asia kunkin yksittäisen yrityksen - ja velkojankin - kannalta. Yrittäjien reaktioista päätellen kyseessä on suorastaan siunauksellinen asia ja nykypäivänä painoalalla ihan perusbisneksen hoito.

Koko alan kannalta olisi ehkä kuitenkin viisasta, että tapahtuisi muutama ihan oikea konkurssi. Jo valmiiksi ylikapasiteetista ja hintojen dumppauksesta kärsivä ala kun ei varmasti parane sillä, että vaikeuksissa olevat yritykset järjestelevät velkansa uudelleen aina tilaisuuden tullen.

Edellä sanottu pitää pidemmällä aikavälillä paikkansa varmasti myös velkojien osalta.

Vapaaehtoisia konkurssin tekijöitä on vaan hankala löytää. Toimittajan näkökulmasta painoalalla tuntuukin olevan pelkkiä menestyjiä, moderneja kasvuyrityksiä, joilla laitteet ja tilit ovat kunnossa - heti velkasaneerauksen jälkeen.

Missähän luuraavat ne todelliset konkurssipesät: hintojenpolkijakonnat, joiden Gutenbergin ajoilta periytyvät koneet käyvät armon ja säälin voimalla?