Facebook ilmoitti maanantaina kieltävänsä niin kutsutut deep fake -videot ja muut manipuloidut mediasisällöt palvelustaan. Asiasta uutisoivat muun muassa Business Insider ja The Verge.

Yhtiö kertoo antamassaan lausunnossa lähestyneensä ongelmaa monitahoisesti muun muassa tekemällä yhteistyötä yliopistojen, hallituksen ja teollisuuden kanssa manipuloidun sisällön tunnistamiseksi nykyistä paremmin.

Deepfake-videot ovat videoväärennöksiä, jotka saavat ihmisen sanomaan tai tekemään tekaistuja asioita aidon näköisesti. Käytännössä deepfake -sisällöt toteutetaan yhdistämällä erilaisia elementtejä, kuten esimerkiksi ääntä ja ihmisten kasvoja.

Näin on mahdollista luoda video, jolla Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ehdokkaana oleva henkilö vaikuttaisi sanovan jotakin, mitä hän ei ole todellisuudessa sanonut.

”Vaikka nämä videot ovat toistaiseksi harvinaisia internetissä, ne asettavat (teknologia) teollisuudelle ja yhteiskunnalle merkittävän haasteen, kun niiden käyttö lisääntyy”, Facebook kommentoi lausunnossaan.

Facebook liputtaa ensin mahdolliset deepfake-videot. Sen jälkeen kolmannen osapuolen faktantarkistaja arvioi, onko sisältö mahdollisesti manipuloitua. Uusi käytäntö ei vaikuta videoihin, jotka on tehty komedia- tai satiiritarkoituksessa.

Deepfake -videoiden tunnistaminen ei ole asiaan vihkiytyneellekään silti aina helppo tehtävä. Facebook kertookin tuottaneensa omia deepfake-sisältöjä oppiakseen tunnistamaan niitä paremmin.

Syksyllä Facebook lupasi myös merkittävän palkinnon taholle, joka onnistuu kehittämään deepfake-videot tunnistavan teknologian.