Lokakuussa Helsingin Pasilassa avautuvan kauppakeskus Tripla n K-supermarkettiin ei tule Veikkauksen rahapeliautomaatteja.

”Meille ei niitä tule. Se on yksittäisen kaupan yksittäisistä lähtökohdista tekemä ratkaisu”, Triplan K-supermarketin kauppias Petri Miettinen kertoo.

Miettisen mukaan päätös syntyi ennen kuin Veikkauksen toimintaa koskeva laaja julkinen keskustelu käynnistyi elokuun alussa pelimonopolin epäonnistuneesta mainonnasta.

Julkinen keskustelu laajeni myös Veikkauksen peliautomaatteihin kaupoissa ja kioskeissa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi, että hän harkitsisi peliautomaattien siirtämistä ”erillisiin tiloihin, joissa olisi vahva tunnistautuminen”.

”Teimme päätöksen ennen tätä kohua, kun aloimme suunnitella tätä kauppaa”, Miettinen kertoi.

Jättikö kauppias Veikkauksen rahapelit pois kaupastaan eettisistä syistä?

”Aina pohditaan kokonaisuutta. On puolia ja puolia. Punnitsimme asiaa ja tulimme tähän ratkaisuun.”

Miettisen mukaan automaattien pois jäämisen myötä kaupan menettämät tulot ovat ”kolikon toinen puoli”.

”Pyrimme keskittymään ruoan myyntiin.”

Automaatit tuovat kaupoille tasaista ja varmaa tuottoa. Yksi peliautomaatti tuottaa keskimäärin 27 000 euroa vuodessa. Automaattia tiloissaan pitävät kaupat solmivat Veikkauksen kanssa asiamiessopimuksen, ja Veikkaus maksaa kaupoille palkkioksi 17 prosenttia arpajaisveron jälkeisestä tuotosta. Kolme automaattia tarkoittaa kaupalle siis jo lähes 14 000 euron lisätuloa.

Miettisen mukaan peliautomaatit kuuluvat lähtökohtaisesti myymälöiden konsepteihin, mutta kauppiaat saavat tehdä itse ratkaisun.

Triplan Prisman yhteyteen ei tule myöskään rahapelikoneita.

Veikkaus on ryhtynyt itsekin automaattejaan koskeviin toimenpiteisiin.