Presidentti Donald Trump in ja median suhde on osoittautunut hänen kautensa aikana hyvin ongelmalliseksi. Trump on hyökännyt Twitterissä toistuvasti perinteisiä amerikkalaismedioita, kuten The New York Timesia ja CNN-uutiskanavaa, vastaan. Nyt Trumpin ja hänen hallintonsa hampaisiin on joutunut Google, uutisoi Washington Post.

Trump julkaisi Twitter-tilillään tiistaina twiittejä, joissa hän syytti Googlea häntä koskevien hakutulosten tahallisesta manipuloinnista.

Trumpin mukaan hakusanoilla #Trump News" löydettävät häntä itseään ja muita republikaanipuolueen poliitikkoja koskevat artikkelit ovat lähes yksinomaan negatiivisia. Hän viittasi kirjoituksessaan ahkerasti viljelemäänsä termiin "valeuutiset" (eng. fake news), joita levittävät hänen mukaansa nimenomaan NYT:n ja CNN:n kaltaiset mediat.

"Google-haun tulokset haulle 'Trump News' näyttävät ainoastaan valeuutismedian esille nostamat näkökulman ja raportit. Toisin sanoen, ne (hakutulokset) ovat peukaloituja", Trump kirjoittaa.

Hänen mukaansa konservatiivien ja republikaanien näkemykset eivät nouse hakutuloksissa esille käytännössä lainkaan. Trumpin mukaan asia on vakava ja siihen aiotaan puuttua.

Google on kiistänyt presidentin väitteet ja ilmoittanut, että sen hakutulokset eivät ole poliittisesti puolueellisia.

Presdientin neuvonantaja Larry Kudlow ilmoitti twiittien julkistamisen jälkeen, että Trumpin hallinto aikoo perehtyä asiaan ja pohtia, millä tavoin hallitus voisi mahdollisesti toteuttaa Googlen toimintaa koskevaa sääntelyä.

Juridiikan asiantuntijat ja teknologian asiantuntijat niin republikaanien kuin demokraattienkin puolelta arvioivat tuoreeltaan, että hakutuloksia koskeva hallinnon toteuttama säätely voisi olla Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen vastaista. Ensimmäisen lisäyksen mukaan kongressi ei voi säätää sananvapautta tai lehdistön vapautta rajoittavaa lakia.

Washington Postin mukaan 90 prosenttia kaikista verkkohauista tehdään Googlen kautta. Yhtiön kehittämä algoritmi ottaa hakutuloksia laskiessaan huomioon muun muassa käyttäjän selaushistorian sekä maantieteellisen sijainnin, joten samalla haulla saatavat tulokset saattavat näyttää eri käyttäjien kohdalla erilaisilta.

Aikaisempina vuosina Googlea on syytetty siitä, että se nostaisi omia tuotteitaan ja palveluitaan esille hakutuloksissa. Oikeusoppineet ovat tästä huolimatta linjanneet, että hakukonetulokset kuuluvat sananvapauden piiriin, sillä ne muistuttavat perinteisempiä tietolähteitä, kuten sanomalehtiä ja kirjoja.

"Asiassa ei ole mitään epäselvää. Tuomioistuimet ovat yhdenmukaisesti päättäneet, että hakutulokset kuuluvat sananvapauden piiriin", sanoo oikeustieteen professori Eric Goldman Santa Clara Universityn oikeustieteiden laitokselta.

Trumpin hallinnon vihjailut Googlean hakukonetuloksia koskevasta sääntelystä ovat herättäneet myös suorasanaisempia vastalauseita.

Demokraattien senaattori Brian Schatz Havaijin osavaltiosta lyttäsi Washington Postin mukaan aloitteen tuoreeltaan "mielettömänä ja autoritäärisenä".

"Se on perustualain vastaista, mahdotonta toteuttaa ja epäeettistä ottaen huomioon kaiken sen, mitä maamme edustaa", Schatz totesi.