Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt kiinalaissovellus TikTokin ja yhdysvaltalaisen ohjelmistoyhtiö Oraclen välisen yrityskaupan, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Oracle kertoi maanantaina tehneensä alustavan sopimuksen TikTokin emoyhtiö ByteDancen kanssa sovelluksen Yhdysvaltain toiminnoista.

ByteDance käynnisti kiivaan keskustelun Yhdysvaltain toimintojensa yritysjärjestelyistä, kun Trumpin hallinto uhkasi kieltää sovelluksen maassa kansalliseen turvallisuusuhkaan vedoten. Trump on nostanut ulkomaisen tietojen urkinnan ja tietosuojakysymykset näkyväksi huolenaiheeksi lähestyvien vaalien alla.

Yrityskaupan tuloksena on TikTok Global -niminen yhtiö, josta Oracle omistaa 12,5 prosentin osuuden. Toisena vähemmistöomistajana on yhdysvaltalainen vähittäiskauppaketju Walmart 7,5 prosentin osuudella. TikTok Globalin on määrä järjestää julkinen osakeanti noin vuoden kuluttua ja osake noteerataan Yhdysvaltain pörssissä.

Yrityskaupan myötä ohjelmistoyhtiö Oracle hallitsee sovelluksen dataa yhdysvaltalaisilla palvelimilla sekä tarkastelee sen lähdekoodia ja päivityksiä varmistaakseen, ettei tietojenkeruuta käytetä vakoiluun. ByteDance pidättää toiveensa mukaisesti silti oikeuden hallita tarkkaan varjeltua algoritmia, jonka perusteella sovellus tarjoilee käyttäjille videosuosituksia.

Kauppa vaatii vielä hyväksynnän Kiinan sääntelyviranomaisilta. Kiinan valtion tiedotusvälineille annettujen ensikommenttien perusteella tulosta pidetään parempana kuin TikTokin kieltämistä tai myyntiä kokonaan yhdysvaltalaisomistukseen. ByteDance omistaa noin 80 prosenttia TikTok Globalista, mutta yhdysvaltalaisilla sijoittajilla kerrotaan olevan 40 prosentin omistusosuus kiinalaisesta emoyhtiöstä.

Uuden yhtiön pääkonttoria on kaavailtu Teksasiin. Trump kertoi yhtiön palkkaavan vähintään 25 000 työntekijää, mutta aikarajaa rekrytointiaikeille tai takeita läpiviennille ei ole annettu. Esimerkiksi Yhdysvaltain suurin sosiaalisen median yritys Facebook työllisti Bloombergin mukaan noin 45 000 ihmistä vuonna 2019, kun Twitterin henkilöstövahvuus oli viime vuonna huomattavasti vähemmän, 4 900.

Trumpin antaman hyväksynnän jälkeen Yhdysvaltain kauppaministeriö ilmoitti lykkäävänsä sovelluksen kieltoa koskevaa määräystä viikolla eteenpäin. Alun perin TikTokin oli määrä poistua Yhdysvaltain sovelluskaupoista tänään sunnuntaina. Bloombergin mukaan vielä ei ole tiedossa, mitä kiellolle tarkkaan ottaen tapahtuu viikon kuluttua.

Trumpin kerrotaan myös vaatineen eräänä kaupan ehtona, että TikTok Global rahoittaisi uutta koulutussäätiötä 5 miljardin dollarin edestä. Hankkeen tarkoituksena on ”isänmaallisen koulutuksen edistäminen”.

”Aiomme perustaa erittäin suuren rahaston amerikkalaisten nuorten koulutukseen”, Trump sanoi kampanjatilaisuudessaan Pohjois-Carolinan Fayettevillessä. Hän kertoi vaaliyleisölleen haluavansa ihmisten oppivan ”maamme todellista historiaa, ei väärennettyä historiaa”.

Torstaina Washingtonin kansallisarkistossa pitämänsä puheen yhteydessä Trump vastusti New York Times -lehden luomaa 1619-opetussuunnitelmaa, joka käsittelee Yhdysvaltain historiaa siitä lähtien, kun ensimmäiset orjat saapuivat maahan vuonna 1619. Vastineeksi Trump ilmoitti perustavansa ”kansallisen 1776-toimikunnan”. Maa itsenäistyi vuonna 1776.

Bloombergin mukaan useat demokraatit ovat jo huolestuneet Trumpin ehdotuksesta, sillä sen pelätään vähättelevän ja hämärtävän orjuuden roolia maan historiassa.

Emoyhtiö ByteDance kertoi sunnuntaina sisältöalusta Toutiaon virallisella tilillään kuulleensa koulutusrahaston perustamisesta vasta ensimmäistä kertaa median uutisoimana. Epäselvää on toistaiseksi, vaikuttaako tieto sopimukseen tai hankkeen toteutumiseen millään lailla.

”Yhtiö on sitoutunut investoimaan koulutusalalle, ja aikoo tehdä yhteistyötä liikekumppaneiden ja osakkeenomistajien kanssa maailmanlaajuisten tekoälyyn ja videotekniikkaan perustuvien onlineprojektien käynnistämiseksi”, ByteDance kertoi Reutersin mukaan.