Media

M&M 25.1.2017 13:02

Trump-mielenilmauksia kuvanneet toimittajat saivat kovat syytteet: "Kohtelumme oli irvokasta"

Maria Annala
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisten yhteydessä järjestettiin Trumpin valintaa vastustavia mielenilmauksia. Asiasta raportoineita toimittajia on asetettu syytteisiin Yhdysvalloissa.

Ainakin kuutta journalistia uhkaa pitkä vankeustuomio Yhdysvalloissa. Syytteeseen asetetut journalistit kuvasivat presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisten yhteydessä järjestettyjä mielenilmauksia.

Dokumentaristi, kuvajournalisti, livestriimien kuvaaja ja freelance-reportteri on asetettu syytteeseen mellakoinnista Washington DC:n mellakoinnin vastaisen lain ankarimman tulkinnan mukaan. Asiasta kertoo Guardian.

Syytettyjen joukossa ovat valokuvaaja Shay Horse, aktivisti ja freelance-reportteri Aaron Cantú, dokumentaristi Jack Keller ja mielenosoituksista livestriimilähetyksen tehnyt vapaa toimittaja Matt Hopard. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Syytetyt olivat kuvanneet presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisten yhteydessä järjestettyjä mielenosoituksia, joissa otettiin voimakkaasti kantaa Trumpin valintaa vastaan.

Mikäli syytetyt todetaan oikeudenkäynnin yhteydessä syyllisiksi, heitä uhkaa 10 vuoden vankilatuomio sekä 25 000 dollarin sakkorangaistus.

"Kohtelumme oli irvokasta"

Mellakoinnista syytetty ja pidätetty dokumentaristi Keller kertoo olleensa vangittuna noin 36 tunnin ajan. Poliisi pidätti Kellerin, vaikka hän ilmoitti olevansa paikalla journalistina raportoimassa mielenosoituksista.

"Meidän kohtelumme oli irvokasta", Keller kertoi vapauduttuaan.

Journalisteja suojeleva komitea on paheksunut syytteiden asettamista ja kehottanut viranomaisia luopumaan kaikista syytteistä.

"Nämä syytteet ovat selvästi sopimattomia, ja olemme huolissamme siitä, että ne voivat lähettää hyytävän viestin tulevista mielenosoituksista raportoiville toimittajille, komitean edustaja Carlos Lauría sanoo.

Neljän tuoreimman syytetyn ohella ainakin journalistit Evan Engel (Vocativ) ja Alex Rubinstein (RT America) on asetettu syytteeseen sen jälkeen, kun he olivat raportoineet perjantain mielenilmauksista.

Virkaanastujaisten taustalla merkittäviä rahoittajia

Trumpin virkaanastujaisia varten asetettu komitea keräsi ennätykselliset 90 miljoonaa dollaria Trumpin virkaanastujaisten ja niihin liittyvien tapahtumien rahoittamiseksi.

Lahjoittajien joukossa olivat esimerkiksi lentokoneita valmistava Boeing, joka lahjoitti virkaanastujaisiin miljoona dollaria. Öljy-yhtiö Chevron puolestaan tuki virkaanastujaisia 500 000 dollarilla.

Edellämainittujen lisäksi suuria summia ovat lahjoittaneet muun muassa teleoperaattorit AT&T ja Verizon sekä juomavalmistaja Coca-Cola

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö