3. marraskuuta käydään Yhdysvaltain presidentinvaalit ja tuona päivänä YouTuben etusivun valloittavat Donald Trumpin mainokset, kirjoittaa Bloomberg. Sivuston käyttämät nimettömät lähteet ovat vahvistaneet tiedon kampanjan ja videopalvelun tekemästä diilistä.

YouTube on eittämättä yksi tärkeimmistä mainospaikoista, sillä sitä käyttää noin kolmannes amerikkalaisista aikuisista. Näin ollen se tavoittaa jopa Facebookia suuremman yleisön. Toisin kuin moderni kohdennettu mainonta, YouTuben etusivulla mainostaminen tavoittaa laajan yleisön.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monen päivän ajan Trumpin kampanja valloittaa mainospaikan, mutta arvioiden mukaan mainoksen hinta voi olla jopa miljoona dollaria päivässä. Presidentin kampanjamanageri Brad Parscalen mukaan kampanja suoltaa digitaaliseen mainontaan yhteensä jopa 500 miljoonaa dollaria.

YouTube on sanonut kaikkien mainostajien olevan tervetulleita alustalle, kunhan mainokset noudattavat palvelun sääntöjä. Tuoretta Trump-diiliä yhtiö ei ole kommentoinut.

Vuonna 2012 toiselle kaudelle pyrkinyt Barack Obama teki saman tempun ostamalla YouTuben etusivumainoksen ennen kuin Mitt Romney ehdittiin edes valita republikaanien ehdokkaaksi. Vuoden 2016 vaaleissa sekä Trump että demokraattiehdokas Hillary Clinton pääsivät komeilemaan palvelun etusivulla.

Vaalijärjestelmä takaakin vallankahvassa kiinni olevalle istuvalle presidentille etulyöntiaseman vaalimainonnassa, sillä demokraattien esivaalit ovat vielä kesken samaan aikaan kun Trumpin kampanja on jo huomattavasti pidemmällä.

Massiiviset digitaaliset mainoskampanjat ovat nousemassa yhdeksi presidentinvaalien avaintekijäksi, sillä Bloombergin mukaan digimainontaan tullaan käyttämään yhteensä arviolta 1,34 miljardia dollaria. Kaikesta poliittisesta mainonnasta digimainonta kattaa jo 19 prosenttia. Demokraattiehdokkaista Michael Bloomberg on laittanut Google-mainoksiin peräti 36,9 miljoonaa dollaria.

Google tiettävästi harkitsi ehdokkaiden omien YouTuben etusivun vaalimainosten kieltämistä vaalipäivänä ja niiden korvaamista puolueettomalla mainoksella, joka kannustaisi kansalaisia äänestysuurnille. Lopulta yhtiö päätyi kuitenkin säilyttämään vanhan käytäntönsä.