Maanantaina 16. heinäkuuta maailman katseet kohdistuvat Helsinkiin. Kaupungissa tapaavat kaksi maailman suurvaltojen johtajaa, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen Yhdysvaltain-kollegansa Donald Trump.

Suomeen saapuu ulkomailta noin 1 500 akkreditoitua median edustajaa raportoimaan tapaamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä, kertoo Helsinki Marketing in myynti- ja markkinointipäällikkö Vappu Mänty.

Iso osa kansainvälisestä lehdistöstä saapuu maahan ymmärrettävästi Helsinki-Vantaan-lentoaseman kautta. Siellä myös Helsinki Marketing on lauantaista lähtien valmiina avustamaan mediaa kaikin tarvittavin tavoin.

"Pääfokuksemme on viestiä matkailijoille siitä, millaisia erikoisjärjestelyjä tapahtuman aikana on Helsingissä ja millaisia asioita pitää ottaa huomioon. Toinen fokus on palvella kansainvälistä mediaa", Mänty kertoo M&M:lle.

Helsinki Marketing pystyttää lentokentälle kolme pääasiassa kansainvälistä mediaa palvelevaa pistettä. Helsinki2018-tapaamiseksi ristityn tapahtuman virallinen lehdistökeskus sijaitsee Finlandia-talossa, jossa tapahtuu myös akkreditoituneen median rekisteröityminen. Lentoaseman pisteillä voi kuitenkin helpottaa matkaansa jo ensiaskelilta alkaen.

Lentokentältä median edustajat voivat saada ilmaisen seutulipun ja infopaketin Helsingistä. Tavoitteena on auttaa mediaa löytämään jutunjuurta Helsinkiin liittyen ja varmistaa, että heidän matkakokemuksensa on mutkaton.

Millaista tietoa medialle on tarjolla Helsinki Marketingin lentoaseman pisteiltä?

"Me kaikki odotamme kuumeisesti viimeisiä lokaatiotietoja, joista toki siellä kerromme. Olemme valmistelleet listat siitä, mitkä ravintolat palvelevat sunnuntaina ja maanantaina. Kun tieto tapahtumasta tuli julki, myös ravintolat reagoivat. Monet paikat, jotka normaalisti olisivat kiinni, avaavatkin ovensa. Lisäksi meiltä saa tietoa muun muassa kuvausluvista, drone-kieltoalueista ja yhteyshenkilöistä. Olemme listanneet asioita, jotka tekevät Helsingistä kiinnostavan. Kaikki mediat eivät tule käsittelemään ainoastaan sitä tapaamista", Mänty kertoo.

Lisäksi Helsinki Marketing on hoitanut ulkoministeriön tukena Finlandia-talolle rakentuvan lehdistökeskuksen Suomi-Helsinki-kokemusta. Ulkomaisille toimittajille ja kuvaajille on paikan päällä luvassa muutakin sisältöä kuin politiikkaa. Lehdistölle on tarjolla muun muassa Finnish design lounge ja MM-kisakatsomo sekä suomalainen sauna.

"Koetamme tuoda sinne tapaamisen ympärille muutakin sisältöä, joka viestii Suomesta yhteiskuntana ja kertoo niistä Suomen kärkijutuista, joihin kansainvälinen media on yleensä tarttunut."

Männyn mukaan Helsinki Marketing työskentelee tapaamisen yhteydessä normaalilla kesämiehityksellä, eli lomia ei ole tarvinnut lykätä tapahtuman takia.

"Toki on paljon kiirettä – lähinnä viestinnällisiä asioita ja etukäteisvarautumista", Mänty sanoo.

Median infopisteet aukeavat lentoasemalla lauantaina aamuseitsemältä. Myös ulkoministeriöstä on paikalla edustusta. Helsingin matkailuneuvonta palvelee normaaliin tapaan myös ennen tapahtumaa ja sen jälkeen.