Yhdysvaltain edustajainhuone on tuominnut presidentti Donald Trumpin tviitit demokraattien kongressiedustajista rasistisiksi, kertoo muun muassa Financial Times.

Trumpin kommentit lietsoivat edustajainhuoneen mukaan vihaa ja pelkoa vähemmistöjä kohtaan.

Trump kohautti tviittaamalla sunnuntaina, että demokraattien kongressiedustajien tulee ”mennä takaisin niihin maihin, joista he ovat tulleet”.

Vaikka Trump ei maininnut ketään nimeltä, tviittien on tulkittu kohdistuneen neljään edustajaan: Alexandra Ocasio-Corteziin, Rashida Tlaibiin, Ilhan Omariin ja Ayanna Pressleyhin. Heistä kolme on syntynyt Yhdysvalloissa, ja kaikilla heillä on Yhdysvaltain kansalaisuus.

Tiistaina Trump tviittasi kieltävänsä sunnuntaisten tviittien rasistisuuden. ”Minulla ei ole yhtäkään rasistista luuta kehossani. Niin kutsuttu äänestys on höynäytys”, hän sanoi viitaten tiistaina Yhdysvaltain aikaa pidettyyn edustajainhuoneen äänestykseen. Hän lisäsi, että republikaanien ei tulisi näyttää ”heikkoutta ja pudota heidän ansaansa”.

Kaikki edustajainhuoneen 235 demokraattiedustajaa äänestivät tviittien rasistiseksi tuomitsemisen puolesta. Puolesta äänestivät myös neljä republikaania ja yksi sitoutumaton edustaja. Äänestyksen jälkeen demokraattien kongressiedustaja Al Green käynnisti virkasyytemenettelyn Trumpia kohtaan tviittien takia.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi totesi, että tviitit eivät olleet ainoastaan erimielisyyksiä lietsovia, vaan myös vaarallisia.

Republikaanit ovat olleet laajasti Trumpin puolella, lukuun ottamatta yksittäisiä Trumpin tuominneita republikaaniedustajia.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Trumpin tuominneessa lausumassa todettiin esimerkiksi, että maahanmuutto on määrittänyt Yhdysvaltain historian jokaista vaihetta.

Yhdysvaltojen seuraavat presidentinvaalit pidetään ensi vuonna, ja Trump on ilmoittanut asettuvansa uudelleen ehdolle. Demokraatit uskovat, että Trump toistaa nyt taktiikkaa, jota hän käytti vuoden 2016 vaaleissa: hänen retoriikkansa voidaan nähdä maahanmuuttovastaisena tai rasistisena, riippuen retoriikan tarkastelijasta.