Vain yhden tunnin altistuminen siniselle valolle yöaikaan nosti verensokeritasoa ja lisäsi sokerinkulutusta urosrotilla, selvisi Strasbourgin ja Amsterdamin yliopistoissa tehdyssä tutkimuksessa.

Sinistä valoa tuottavat erilaisten laitteiden kuten tietokoneiden ja älypuhelinten näytöt.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet vahvan yhteyden ylipainon ja öisen keinovalon määrän välillä. Suuri osa tästä valosta on peräisin led-valaisimista ja -näytöistä. Silmän verkkokalvon solut ovat herkkiä siniselle valolle ja välittävät tietoa aivojen ruokahalua säätelevälle alueelle.

Tutkijat altistivat rotat yöllä siniselle valolle ja mittasivat niiden ruoankulutusta ja glukoosinsietoa seuraavana päivänä. Kokeessa käytetyt rotat olivat hereillä päivällä ja unessa yöllä toisin kuin tyypillisesti yöaikaan elävät laboratoriorotat.

Jo yksi tunti sinistä valoa yöllä muutti rottien glukoosinsietoa, mikä on varoitusmerkki diabeteksesta.

Tutkiakseen, miten sininen valo vaikuttaa ruokahaluun ja valintoihin, tutkijat antoivat rotille valittavaksi tavallista tasapainoista jyrsijäruokaa, vettä, rasvaa ja sokerivettä. Siniselle valolle altistumisen jälkeen urokset joivat enemmän sokeria kuin öinä, jolloin sinistä valoa ei ollut.

Tämän perusteella etenkin siniselle valolle altistuminen ja näyttöjen käyttö yöllä voi kasvattaa makeanhimoa ja häiritä elimistön kykyä käsitellä sokeria.

Rottia testattiin vain yhden yön valoaltistuksen jälkeen, mutta ajan kuluessa ja pidemmässä altistuksessa seurauksena voisi olla painonnousu ja jopa diabetes.

”Jos on välttämätöntä käyttää näyttöjä yöllä, suosittelisin käyttämään laitteissa näytön oranssimmaksi muuttavaa yöasetusta tai sinistä valoa suodattavia laseja”, sanoo tutkimusta johtanut Anayanci Masís-Vargas .

Tutkimus esiteltiin tällä viikolla Utrechtissa Alankomaissa Society for the Study of Ingestive Behaviorin jokavuotisessa konferenssissa.