Torstaina alkaneet jalkapallon MM-kisat kiinnittävät urheilun ystävien katseet seuraavan kuukauden ajaksi Venäjälle. Jalkapallokarnevaalilla on myös poliittinen taloutensa, joka kiinnostaa asiaa eri näkökulmista lähestyviä tutkijoita.

Tampereen yliopiston viestinnän tutkija Sami Kolamo tarkastelee ­MM-kisoja tunnetalouden kautta. Satojen miljoonien fanien tunteita puhuttelemalla liikutellaan valtavia rahavirtoja.

Kolamon mukaan tunnetalouden kasvava merkitys urheilulle näkyy selvimmin MM-otteluiden televisioinneissa, joissa tunne-elementtejä korostetaan: kuvaleik­kaukset ovat nopeutuneet ja lähikuvia on aiempaa enemmän.

Ilmiöistä tutkija nostaa esiin henkilö­brändäyksen. Kisat ovat pelaajille näyte­ikkuna kohti korkeatasoisempia liigoja ja rahakkaampia sopimuksia. Koska pelaajilla on yhtenäinen asu, eroja tavoitellaan peliesitysten lisäksi tatuoinneilla, erilaisilla kampauksilla ja räväköillä tuuletuksilla.

”Erottautuminen kertoo siitä, että pelaajat ovat tietoisia mediajulkisuudesta ja pyrkivät hyödyntämään sitä”, Kolamo arvioi.

Venäjän MM-kisaorganisaatio ilmoitti viime syksynä kisojen budjetin nousevan 11,8 miljardiin dollariin.

Jos tunnetalous muodostaa jalkapallon MM-kisojen tilinpäätöksen tulopuolen, menoissa korostuvat stadioninvestoinnit ja panostukset infraan.

Esimerkiksi Pietarin uusi 67 000 katsojan Krestovski-stadion ylitti 250 miljoonan dollarin budjettinsa yli nelinkertaisesti. Kaliningradiin puolestaan rakennettiin 35 000 katsojan stadion, vaikka kaupungissa ei ole pääsarjatason seurajoukkuetta.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professorin Tuomas Forsberg in mukaan itänaapurin kisaisännyys ei selitykään pelkillä taloudellisilla näkökohdilla.

”Hintalappu on niin iso, ettei sitä oikein rationaalisena investointina voi perustella. Ei niitä rahoja suoraan saa takaisin liiketoiminnan kautta.”

Forsberg tutkii parhaillaan KHL-jääkiekkoliigaa osana Venäjän pehmeää vallankäyttöä eli kulttuurisen vetovoiman kasvattamista. Professori näkee jalkapallon MM-kisoissa myös Venäjän pyrkimystä kiillottaa Ukrainan kriisissä ja doping­skandaaleissa tahriintunutta imagoaan.

Isännyys voi tarjota kuukauden kisarupeamaa pidempiaikaista mainehyötyä.

”Jalkapallon MM-kisat jäävät aina historiaan. Suomalaisille ja Suomen brändille vuoden 1952 olympialaiset ovat edelleen olemassa”, Forsberg muistuttaa.

Isäntämaa pyrkii kontrolloimaan kisojen julkisuuskuvaa tarkasti. Täysin se ei silti voi ohjailla kisojen lähettämää viestiä.

”Urheilullinen anti on vielä avoinna. Sillä on paljon vaikutusta siihen, kuinka paljon näistä kisoista loppujen lopuksi muistetaan.”