Kiinalainen taiteilija Ai Weiwei haastaa Volkswagen in oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Hän kertoi asiasta Instagram-tilillään tiistaina. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Juttu liittyy Kööpenhaminan Kunsthal Charlottenborg issa vuonna 2017 pidettyyn näyttelyyn ja teokseen "Soleil Levant". Sitä käytettiin myöhemmin Volkswagen Polon kampanjassa, kertoi taitelija Ai tämän vuoden maaliskuussa jälleen Instagramissa.

Ain mukaan hänen luomaansa teosta käytettiin ilman hänen lupaansa eikä lähdettä ja teosta edes mainittu.

"Haastan yhtiön oikeuteen tekijänoikeuksien moraalisten oikeuksien loukkauksesta. Oikeuksia loukkaavaa aineistoa on jaettu yli 200 000 ihmiselle, josta syntyy käsitys, että Volkswagenilla oli ollut lupa käyttää taideteostani Polon mainoksessa", Ai kommentoi Instagramissa.

Oikeuden kuuleminen tapahtui keskiviikkona. Volkswagenin edustaja kertoi, ettei yhtiö kommentoi keskeneräisiä oikeusjuttuja. Hän kertoi yhtiön myöntävän tekijänoikeusrikkeen. Edustajan mukaan Volkswagen oli hakenut ratkaisua asiaan sovittelun kautta viime vuonna.

"Valitettavasti sovitteluratkaisu ei onnistunut ja siksi olemme täällä oikeusistunnossa tänään. Nyt on odotettava 7-8 viikkoa ratkaisua", yhtiön tiedottaja kertoo Volkswagenin tiedotteessa.

Taitelija syyttää yhtiötä ylimielisydestä ja kertoo halunneensa myös itse ratkaista asian sovittelun kautta.

"Volkswagenilla ja muilla suuryhtiöiltä on valtavasti voimaa rikkoa tekijänoikeussääntöjä, sekä ihmisoikeus- ja luonnonsuojelunormeja. Mutta ne eivät ole lain yläpuolella."

The Guardian -lehdelle laatimassaan mielipidekirjoituksessa Ai toteaa Volkswagenin mainoksen antaneen virheellisen kuvan, jonka mukaan hän olisi antanut luvan kirittää Volkswagenin automyyntiä oman teoksensa kautta.

"Tämä hämäys vahingoittaa vakavasti taiteellista mainettani ja läpi elämän kestänyttä työtä ihmisoikeuksien puolustamiseksi", Ai kirjoittaa.

Osoittaakseen harmistuksensa ja turhautumisensa Volkswagenin toimintaan Ai julkaisi keskiviikkona Instagramissa kuvan, jossa hän vilauttaa autovalmistajan logolle keskisormeaan.

"Soleil Levant" -teos koostuu 3 500 pakolaisten käyttämästä pelastusliivistä. Weiwei loi teoksen maailman pakolaispäivää varten. Maailman pakolaispäivänä kunnioitetaan ja juhlistetaan pakolaisten sitkeyttä ja kestävyyttä.

Ai on saavuttanut kansainvälistä mainetta muun muassa yhtenä Pekingin vuoden 2008 olympiakisojen päänäyttämön, Linnunpesänä tunnetun urheilustadionin, suunnittelijoista.

Hänen töitään on ollut Aasian maiden ohella esillä muun muassa Australiassa, Yhdistyneessä kuningaskunnissa, Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Itävallassa, Sveitsissä, Israelissa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Ai Wewei ei ole ensimmäinen julkkistaiteilija, joka on nostanut oikeuskanteen teostensa laittomasta käytöstä. Brittitaiteilija Anish Kapoor sopi riitansa Yhdysvaltain kivääriyhdistyksen (NRA) kanssa oikeuslaitoksen ulkopuolella. NRA oli käyttänyt Kapoorin teosta "Cloud Gate" luvattomasti promootiovideossaan.