Suomessa suursuosion saavuttanut Tuntematon sotilas lähtee maailmalle. Ruotsalainen SF Film on hankkinut elokuva jakeluoikeudet Ruotsin lisäksi myös Norjaan ja Tanskaan.

Kansainvälistä levitystä varten elokuvasta on tehty lyhyempi version. Täysmittainen, Suomessa nähtävä versio on 3 tuntia, eli 180 minuuttia.

"Kansainvälinen versio on 2 tuntia 13 minuuttia", sanoo SF Filmin pohjoismaisesta levityksestä vastaava Pia Grünler.

Tuntemattoman sotilaan tuottajan Miia Haavisto n mukaan kyseessä ei ole lyhennetty versio Suomessa esitettävästä Tuntemattomasta.

"Kansainvälinen versio on oma itsenäinen taideteoksensa. Se ei ole lyhennys nyt elokuvateattereissa nähtävästä versiosta vaan se on ehyt kokonaisuus, joka vain on tehty nimenomaan ulkomaista yleisöä varten."

Kansainvälisessä versiosta jää pois useita suomalaisessa versiossa nähtäviä kohtauksia.

Oletettavaa on, että osa elokuvasta poistettavista kohtauksista on sellaisia, että niillä on suuri merkitys suomalaisille, mutta ulkomaalaisista ne voivat tuntua käsittämättömiltä tai turhilta. Tällainen kohtaus saattaa esimerkiksi se, jossa sotilaat ryyppäävät poskettomasti, ja Koskela lähtee tappelemaan upseerien kanssa.

Haavisto ei kuitenkaan halua kertoa mitä kohtauksia ei nähdä kansainvälisessä versiossa eikä kerro sitäkään, tuleeko ulkomaiden versioon materiaalia, jota ei nähdä Suomessa esitettävässä Tuntemattomassa.

”Annetaan yleisön tehdä siitä aikanaan itse omat johtopäätöksensä ja vertailunsa.”

Grünler kertoo olevansa todella otettu Tuntemattomasta. Hän näki sen ensimmäisen kerran kesällä ilman tekstitystä ja on nähnyt sen jälkeen elokuvan tekstitettynä.

”Se on mahtava ja suuri elokuva. Olin todella liikuttunut. Kesti pitkään saada se pois elimistöstä.”

Grünlerin mukaan ruotsalaisilta ei ole kysytty mielipidettä siitä, mitkä kohtaukset joutavat mennä.

Grünler uskoo, että elokuvasta tulee menestys.

”Elokuvateatterit ja lehdistö ovat kyselleet siitä kovasti.”

Ruotsin ensi-illan ajankohtaa ei vielä olla päätetty.