Tekoälyyn pohjautuvien ääniapurien tallenteiden päätyminen suuryritysten työntekijöiden korviin on noussut viime aikoina otsikoihin. Tuorein tapaus tuli ilmi viime viikolla.

The Guardianin mukaan osa Apple n älyapuri Sirin tallentamista äänistä ja keskusteluista päätyy Applen alihankkijoiden kuultavaksi. Asiasta virinnyt keskustelu on saanut nyt Applen reagoimaan, kertovat muun muassa TechCrunch ja The Next Web.

Apple kertoo keskeyttävänsä Sirin äänitallenteiden käytön. Yhtiö aikoo julkaista ohjelmistopäivityksen käyttäjien suostumuksen hankkimista varten ennen kuin heidän tallenteitaan voidaan jälleen käyttää. Applen mukaan analyysin avulla Siriä kehitetään ymmärtämään ihmisten toiveita paremmin.

"Olemme sitoutuneet tarjoamaan loistavan Siri-kokemuksen suojellen samalla käyttäjien yksityisyyttä. Tehdessämme perusteellisen katsauksen keskeytämme Siri-tallenteiden käytön maailmanlaajuisesti. Käyttäjillä on tulevan ohjelmistopäivityksen yhteydessä lisäksi mahdollisuus valita, saako heidän tallenteitaan hyödyntää", yhtiö kommentoi antamassaan lausunnossa.

Myös toinen teknologiajätti Google kertoi tekevänsä vastaavan peliliikkeen. Saksan tietosuojaviranomaisten mukaan yhtiö keskeyttää Google Assistant -älyapurin äänitallenteiden kuuntelun ja litteroinnin kolmen kuukauden ajaksi EU-maissa.

Googlen oma kohu sattui heinäkuun puolivälissä. Tuolloin kävi ilmi, että kuuntelee järjestelmällisesti ääniviestejä ja -komentoja, joita älylaitteiden käyttäjät antavat Google Assistant -mobiiliapplikaatiolle ja Google Home -kaiuttimille. Asian paljasti belgialainen VRT.

"Googlen, Applen ja Amazon in kaltaisten palveluntarjoajien välittämien ääniapurien käyttö on osoittautunut erittäin vaaralliseksi käyttäjien yksityisyydensuojan kannalta."

"Tämä ei koske vain ääniapureita ohjaavia ihmisiä, vaan kaikkia, jotka ovat sen kanssa kosketuksissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ihmisiä, jotka asuvat kotitaloudessa, johon on asennettu Google Assistantin kaltaisia laitteita", Saksan tietosuojaviranomainen kommentoi.

Äänitallenteiden käyttö on osoittautunut ongelmalliseksi, sillä se voi paljastaa ihmiselämän koko kirjon korville, joille sitä ei ole tarkoitettu.

Applen Siri-tallenteiden käytöstä The Guardianille kertonut, nimettömänä esiintyvä analyytikko kertoi muun muassa, kuinka vetoketjun avaamisesta muodostuva ääni on monin paikoin tulkittu ääniapurin aktivoivaksi "Hey Siri" -komennoksi. Niinpä monilla tallenteilla kuuluu selviä seksin harrastamisen ääniä.

Samoin analyysin kohteeksi on päätynyt muun muassa potilaiden ja lääkäreiden välisiä luottamuksellisia keskusteluja.

Ääninäytteitä ei analyysejä tekevän yrityksen ohjelmistossa linkitetä tiettyyn Apple-tunnukseen, mutta tapaukseen liittyvä paikkatieto näkyy analyytikon ruudulla.