Yrittäminen

Aleksi Ylä-Anttila 31.10.2018 11:23 päivitetty 31.10.2018 12:12

Tuotantoyhtiö Also Starring hakeutuu konkurssiin: "Tämä on ollut hieno ja opettavainen matka"

Also Starring
Tuotantoyhtiö Also Starring on hakeutunut konkurssiin. Kuvassa Alson henkilökuntaa vasemmalta oikealle lukien: Jenni Karén, Riikka Hesse, toimitusjohtaja Juhana Salminen, Johannes Lassila, Beda Anteroinen, Tuukka Harala ja Ville Salminen. Kuvasta puuttuu Niko Henttonen.

Also Starringin 30 vuotta kestänyt matka on tullut tiensä päähän.

Perinteikäs, pääasiassa mainoselokuvien toteuttamiseen keskittynyt tuotantoyhtiö Also Starring on hakeutunut konkurssiin. Yhtiö kertoi asiasta tiistaina omalla Facebook-sivullaan.

Alson toimitusjohtaja ja osakas Juhana Salminen kertoo M&M:lle, että konkurssipäätöksen taustalla on erityisesti toimialan pitkäaikainen murros, joka on johtanut tekemisen pirstoutumiseen ja pitkien mainoselokuvatuotantojen määrän vähentymiseen.

Salminen toteaa, että kilpailu mainoselokuvatuotannoissa on Suomessa ollut ennestäänkin kovaa, mutta tiukentunut, kun kysyntä pidemmille ja laadukkaammille mainoselokuvatuotannoille on viime vuosina vähentynyt.

"Meillä on ollut käytössä erittäin tiukka numeroilla johtaminen. Olemme seuranneet todella tarkasti tilannetta ja tehneet myös markkinatutkimuksia, joiden kautta olemme seuranneet, mihin toimiala on mennyt.  Tämän pohjalta me hallitus ja omistajat yhdessä olemme tehneet  päätökseen konkurssiin hakeutumisesta itse", Salminen kertoo.

Alson perustivat vuonna 1988 ohjaaja Vellu Valla sekä kuvaaja Julle Salminen. Yhtiö on työskennellyt kolmen vuosikymmenen aikana useiden nimekkäiden suomalaisten mainoselokuvaohjaajien kanssa. Alson kautta esille ovat nousseet muun muassa Nalle Sjöblad, Markus Virpiö, Mikko Lehtinen, Pekka Hara sekä Teemu Nikki.

Also on vuosien varrella niittänyt menestystä mainoselokuvakilpailussa sekä Suomessa että ulkomailla. Palkintokaappiin on saatu muun muassa Grand Prix ja ja hopeaa vuoden 2014 Eurobest-kilpailusta sekä hopeaa markkinnointiviestinnän kilpailu Cliosta.

Yhtiössä tapahtui sukupolven vaihdos kolme vuotta sitten, kun Juhana Salminen siirtyi yhtiön palvelukseen tuotantotoimisto SEK Pointista ja hänen veljensä Ville Salminen aloitti Alson vastaavana tuottajana ja luovana johtajana. Veljekset ovat olleet myös osakkaina yhtiössä.

Juhana Salminen kertoo yhtiön käynnistäneen saneerausohjelman kolme vuotta sitten. Ohjelman myötä yritys on pyrkinyt vastaamaan paremmin muuttuvan markkinan tarpeisiin. Samaan aikaan muutokseen investoiminen on ollut kuitenkin haastavaa ja muutos on ollut myös nopeaa.

Kolme vuotta kestänyt taival Alson kanssa on haasteista ja toimialan murroksesta huolimatta ollut Salmisen mukaan kokemus, jota hän ei missään nimessä vaihtaisi pois.

"Tämä on ollut opettavainen ja hieno matka. Also on ollut merkittävässä osassa Suomessa tällä pelikentällä, ja on ollut hieno kokemus saada olla mukana tässä tarinassa. Tiesin kolme vuotta sitten aloittaessani, että edessä ovat varmasti haastavat ajat. Tämä oli kuitenkin kortti, jonka halusin ehdottomasti katsoa. Olisi jäänyt kaduttamaan loppuelämäni ajaksi, jos en olisi lähtenyt mukaan."

Veljekset jatkavat Juhana Salmisen mukaan yhteistyötä myös jatkossa, mutta tarkempia suunnitelmia ei toistaiseksi ole kerrottavissa.

"Hommat ovat meillä toimineet hyvin yhteen ja varmasti jatkamme yhdessä muodossa tai toisessa myös tulevaisuudessa."

Also Starring teki tilikaudella 2017 noin 1,2 miljoonan euron liikevaihdon. Tilikauden tappio oli noin 200 000 euroa. Yritys työllisti tilikauden lopussa seitsemän henkeä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö