Suomen 50 suurimman mediayhtiön isoimmat kasvajat ovat tuotantoyhtiöitä. Viiden prosentuaalisesti suurinta kasvua tehneen yrityksen joukossa niitä on jopa neljä: Rabbit Films, Banijay Finland, Yellow Film & TV ja Moskito Television. Tieto ilmenee M&M:n Mediakatsauksesta.

Tuotantoyhtiöt ovat hyötyneet kaupallisten tv-toimijoiden, eli Sanoma n ja MTV :n verisestä katsojakilpailusta. Yhtiöt ja isoimmat kanavat, eli Nelonen ja MTV3 ovat asettaneet panoksensa juuri kotimaisiin tuotantoihin.

Suomessa tehtyjen tv-sisältojen määrän kasvu ei ole johtanut niiden julkaisijoiden kasvuun. Sanoman ja MTV:n kutistuminen itse asiassa notkauttaa listauksen yhtiöiden kokonaisliikevaihdon miinukselle.

MTV on yksi listauksen vain kuudesta tappiollisesta yhtiöstä. Operaattoriyhtiö Telia kertoi kesällä ostavansa Bonnier Broadcasting in, johon MTV kuuluu. MTV:n liiketulos on ollut tappiolla vuodesta 2012.

Valtio on myöntänyt yhtiön tv-uutistoimintaan yhteensä 3 miljoonaa euroa tälle ja ensi vuodelle. Tuen ehdoksi MTV:lle on asetettu palveluvelvoite. Yhtiö kertoi syyskuussa päätöksestään laajentaa uutistarjontansa ympärivuorokautiseksi ja käynnisti useiden toimittajien rekrytoinnin.

Media-alalla toimivilla yrityksillä ei ole vain yhtä suuntaa Suomessa. Vaikka kokonaisliikevaihto on edelleen laskussa, on joukossa uudistujia ja yllättäviäkin kasvajia. On hyvä muistaa, että listauksen kolme suurinta yhtiötä, eli Sanoma, Yle ja Alma Media tekevät yli puolet koko joukon liikevaihdosta, eli yhteensä 2,3 miljardia euroa. Suuri joukko pienempiä yhtiöitä saa kasvaa tai kutistua roimasti, jotta ne heilauttaisivat kokonaisuutta yhtä paljon kuin isot mediayhtiöt.

Tv-kanavien rajusta kamppailusta ja strategian muutoksesta on hyötynyt muun muassa Moskito Television. Sen tunnetuimpia tuotantoja ovat Mustat Lesket ja Tähdet Tähdet. Pohjoismaiseen Nordic Entertainment Group -konserniin kuuluvan tuotantoyhtiön toimitusjohtaja Riina Kullas sanoo, että viime vuoden 28 prosentin kasvun taustalla oli monen ison projektin osuminen samaan hetkeen.

"Teimme ennätysmäärän kotimaista sisältöä ja meillä oli enemmän hankkeita kuin koskaan aiemmin. Se kielii siitä, että myynti on ollut hyvässä iskussa. Monen ison projektin sattuminen päällekkäin on harvinaista ja myös onnekas sattuma", Kullas kertoo.

Viime vuonna Moskito tuotti esimerkiksi MTV:n omistaman C Moren esittämän Ratamon ja Ylellä nähtävän Koukussa-sarjan. Vielä viime vuonna Moskitoa kasvatti Selviytyjät Suomi, joka on sittemmin siirtynyt Banijayn käsiin.

"Tänä vuonna emme kasva. Välillä isoja hankkeita tulee samalle vuodelle enemmän ja välillä vähemmän", Kullas sanoo.

Kullaksen mukaan Moskiton ensisijainen tavoite on pitää liiketoiminta terveellä, kestävällä ja kannattavalla pohjalla.

"Liikevaihdon kasvu ei aina ole edellytys tälle. Haemme isompaa osuutta markkinasta vahvistamalla omaa tuotekehitystä. Uskomme, että suomalaiset tuotannot ja osaaminen kiinnostavat myös ulkomailla. Kansainvälistyminen on yksi kasvun draiveri", Kullas kertoo.

Tyypillisesti tuotantoyhtiöiden liikevaihdot voivat heilahdella paljonkin vuodesta toiseen. Myös henkilöstön määrä vaihtelee paljon jopa kuukaudesta toiseen. Kullas sanoo, että Moskitolla on 21 vakituista työntekijää. Joinakin kuukausina yhtiö kuitenkin maksaa palkkaa jopa 170 henkilölle. Keskiarvo on jotakin tältä väliltä.

Rabbit Filmsin toimitusjohtaja Olli Suominen taas laskee, että yhtiössä on noin 12 vakituista työntekijää ja yhteensä palkkaa voi saada kerrallaan noin 50–60 henkilöä.

Tutustu Mediakatsaukseen laajemmin tuoreessa Markkinointi & Mainonta -lehdessä 18/2018. Artikkeli käsittelee muun muassa maakuntamedioiden sekä muiden lehtitalojen uudistumista.