Tuottaja Anssi Rimpelä, joka on tuonut Suomeen muun muassa Idolsin, Maajussille morsiamen ja Vain elämää -sarjan, on nyt käynnistämässä seuraavaa jättituotantoa Lapissa.

Master of Ice and Snow on uuden ajan esterataformaatti, jonka keskiössä on pohjoismaisittain harvinaislaatuisen ja suuren lavasteen rakentaminen keskelle arktisia olosuhteita. Toteutuksesta vastaa Rimpelän perustama tuotantoyhtiö UpToLevel.

Ideana on rakentaa talvikohteeseen ulkoilma-areena, American Ninja Warrior- sarjaa muistuttava esterataformaatti, jonka tuotantopaikalle eri maista tulevat tuotantoryhmät voivat tulla tekemään omat versionsa kyseisestä formaatista.

Rimpelä kertoo M&M:lle olleensa tekemässä isoja tuotantoja ennenkin. Toteutuessaan Master of Ice and Snow on kuitenkin kaikkein suurin projekti, jota hän on tähän mennessä ollut tekemässä.

"Kyseessä on yksi suurimmista viihdeohjelman lavasteista, mitä Pohjoismaissa on koskaan rakennettu. Rata on ympyränmuotoinen rakennelma, jonka kehä on 140 metriä pitkä. Alue tulee olemaan sata kertaa sata metriä, mutta se ei ole aivan kokonaan lavastetta. Mukana on myös ääni- ja kuvarekkaa ja muita tuotantoon liittyviä elementtejä", Rimpelä kertoo.

Valmiin tuotantolavasteen rakentaminen kansainvälisiä toimijoita varten on maailmalla yleinen tuotantotapa. Vastaavalla tavalla tuotetaan maailmalla lukuisia sarjoja. Muun muassa suosittu tosi-tv-sarja Selviytyjät tuotetaan näin, ja suomalaiset käyvät kuvaamassa Puolassa oman versionsa The Wall -visailuohjelmasta.

Systeemi toimii niin, että suomalaiset tarjoavat koko tekniikan, kameramiehet, valaisijat, äänittäjät ja avustajat, jolloin kansainväliset tuotantoyhtiöt voivat keskittyä olennaiseen eli sisältöön, castingiin ja kilpailijoihin.

Uuden esterataformaatin kuvaukset on suunnitelmissa aloittaa ensi vuoden alussa.

Kiinnostusta riittää

Rimpelä lähtee lauantaina Cannesiin myymään projektia maailmalle. Hän kertoo, että alustavaa kiinnostusta on ollut ja tapaamisia on saatu sovittua varsin kivuttomasti.

"Cannesissa tapaan ihmisiä Britanniasta, Saksasta ja Ruotisista. Aasian suunnalta emme ole vielä vahvistaneet tapaamisia, mutta tavoitteena on saada esiteltyä projekti korealaisille ja japanilaisille. Kesäkuussa minun on tarkoitus lähteä Kiinaan myymään projektia paikallisille toimijoille."

Esterataformaatti elää ja voi tällä hetkellä Rimpelän mukaan erittäin hyvin. Yhdysvalloissa julkaistiin alkuvuodesta Titan Games -niminen ohjelma, joka saavutti heti suurta suosiota.

Ohjelman sisällä nähdään rataseikkailun ohella inserttejä osallistujista sekä tuodaan mahdollisesti esille, mitä muuta he ovat talvikohteessa tehneet.

"Näkyvyys, jonka tuotanto mahdollistaa jollekin tietylle paikalle, on suomalaisittain ennennäkemätön. Esimerkiksi alkutunnuksessa voidaan merkitä tarkasti, missä päin maailmaa tarkalleen ottaen ollaan", Rimpelä kertoo.

Tarkkaa budjettilaskelmaa hankkeelle ei Rimpelän mukaan ole toistaiseksi olemassa. Hän kertoo, että valaisut saadaan valmiiksi tällä viikolla, jonka jälkeen tehdään tarkemmat laskelmat lopullisista kustannuksista.

"Kyllä voi sanoa, että tämä on miljoonahanke."

Lapin eksotiikka puhuttelee

Lapin elokuvakomission elokuvakomissaari Anna Niemelä kertoo M&M:lle olevansa hyvin mielissään tekeillä olevasta jättituotannosta.

"On oikein hienoa, että tällaisia suunnitelmia on. Tämähän olisi toteutuessaan ensimmäinen arktisen alueen tosi-tv-formaattikeskus ja tuo loistavaa näkyvyyttä Suomelle sekä töitä paikallisille tekijöille", Niemelä sanoo.

Lapissa on Niemelän mukaan ollut alkuvuodesta melko paljon tv-kuvauksia, iso osa tuotannoista on ollut matkailuaiheisia realityohjelmia. Lapissa on kuvattu materiaalia muun muassa useampiin ranskalaisiin ja britannialaisiin tuotantoihin.

Maailmalla on Niemelän mukaan vireillä tällä hetkellä vahva trendi, jonka myötä halutaan löytää uusia kuvauspaikkoja ja kuvata sellaisissa paikoissa, joissa kukaan ei niin sanotusti vielä ole ollut. Tähän tarpeeseen Lappi tuntuu istuvan oivallisesti.

"Lappi on noussut jo maailmalla tietoisuuteen, vaikka olemme edelleen uusi ja eksoottinen kuvauspaikka. Täällä on ollut paljon kansainvälisiä tuotantoja. Olemme kuitenkin tässä trendissä vielä aika alussa, eli näkyvät ovat myös jatkoa ajatellen hyvät", sanoo Niemelä.