Terveys

M&M 14.9.2017 12:11 päivitetty 14.9.2017 14:11

Tupakkajätiltä kyseenalainen veto: "Häikäilemätöntä kuluttajien sumutusta"

Colourbox

Tupakkavalmistaja Philip Morris International kertoo pyrkivänsä kohti "savutonta maailmaa". Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Haran mukaan hankkeella pyritään vain hämäämään asiakkaita.

Tupakkajätti Philip Morris International on ilmoittanut sijoittavansa miljoonia savuttomuutta edistävään tutkimukseen.

PMI perustaa säätiön, jonka tavoite on "savuton maailma". Tupakkajätti rahoittaa säätiön toteuttamaa tutkimusta 80 miljoonalla USA:n dollarilla vuosittain seuraavien 12 vuoden ajan.

Yhtiö pyrkii omien sanojensa mukaan pääsemään kokonaan eroon perinteisten tupakkatuotteiden myynnistä ja korvaamaan ne erilaisilla savuttomilla, nikotiinia sisältävillä tuotteilla, jotka ovat heidän mukaansa "todennäköisesti haitattomampia" kuin perinteiset savukkeet.

90 järjestöä ja verkostoa eri puolilta maailmaa, mukaan lukien valtakunnallinen kansanterveysjärjestö Suomen ASH, on tänään esittänyt vaatimuksen, että PMI lopettaisi välittömästi savukkeiden tuotannon, markkinoinnin ja myynnin.

"Tätä PMI:n savuton maailma -hanketta ei voi ottaa vakavasti niin kauan, kuin yhtiö jatkaa aggressiivista savukkeiden markkinointia eri puolilla maailmaa sekä kampanjoi tupakoinnin loppumiseen tähtääviä toimia vastaan", Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara kommentoi järjestön tiedotteessa.

Haran mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tupakkayhtiöt sanovat rahoittavansa "puolueetonta tutkimusta".

"Vastaavaa tehtiin jo 1950-luvulla, ja tuolloinkin tutkimuksen tavoite oli hämätä kuluttajia ja päätöksentekijöitä. Nyt sama meno jatkuu, vain uudella nimellä", Hara sanoo.

Haran ja Suomen ASHin näkemyksen mukaan, tupakkajätin perustama säätiö on pelkkä epäterveellisten tuotteiden imagonkohotuskampanja. Järjestön mukaan PMI käytti vuonna 2016 kuusi miljardia dollaria savukkeiden markkinointiin.

"Tämä on häikäilemätöntä kuluttajien sumutusta. Onneksi Suomessa lainsäädännön ja tupakkapolitiikan päämääränä ei ole nikotiiniriippuvuuden ylläpitäminen korvaamalla perinteiset savukkeet toisenlaisella", Hara kommentoi.