Tupakkayhtiö Imperial Brands ilmoitti viime torstaina 123 miljoonan Kanadan dollarin investoinnista kanadalaiseen Auxly Cannabis Group -yhtiöön.

Imperial on yksi suurimmista tupakkayhtiöistä ja maailman suurin sikareiden valmistaja.

Investoinnin myötä yhtiöt kertovat aloittavansa tutkimus- ja kehitysyhteistyön, ja Auxlylle avautuu pääsy tupakkayhtiön sähkösavuketeknologiaan.

Lontoossa päämajaansa pitävä Imperial Brands saisi Auxlysta 19,9 prosenttia lunastaessaan investointinsa osakkeina.

Vancouverilaisen kannabisyhtiön osake pomppasi kaupan myötä reilut 20 prosenttia Toronton pörssissä.

Tarjolla valtava markkina

Imperial Brandsin tuotepäällikkö Matthew Phillips kertoo, että investointi laajentaa tupakkayhtiön valikoimaa ja luo lisää mahdollisuuksia tulevaisuuden kasvulle.

"Auxly on ihanteellinen kumppani Imperialille laillisella Kanadan kannabismarkkinalla", Phillips sanoo.

Samaa säveltä on viimeisen vuoden aikana kuultu muiltakin yhtiöiltä. Länsimaissa tupakointi on vähentynyt historiallisen pienelle tasolle. Yhdysvalloissa vain 14 prosenttia aikuisista tupakoi vuonna 2017.

Kansanterveydelle trendi on suuri voitto, tupakkayhtiöille itsetutkiskelun paikka.

Kannabiksen viihdekäytön laillistaminen Kanadassa viime vuonna avasi niille uuden oven. Laillistamisaalto pyyhkii parhaillaan ympäri maailman. Investointipankki Barclays arvioi, että jos kannabis laillistettaisiin liittovaltiotasolla Yhdysvalloissa, tarjolla olisi heti 28 miljardin dollarin markkina. Vuoteen 2028 mennessä se voisi kasvaa 41 miljardiin.

Joulukuussa 2018 Marlboro-tupakkamerkin emoyhtiö Altriasta tuli ensimmäinen suuri tupakkayhtiö kannabisbisneksessä, kun se osti lähes puolet kanadalaisyhtiö Cronos Group ista 1,8 miljardilla dollarilla.

Paljon tupakkayhtiöiden kiinnostuksesta alaan kertoo se, että niitä on mukana Pohjois-Amerikan kannabisalaa seuraavassa Marijuana Indexissä. Indeksi seuraa muun muassa Philip Morris ia, British American Tobacco a ja Swedish Match ia.

Myös alkoholiyhtiöt ja lääkeala napanneet osansa

Suurin lähes tyhjästä syntynyttä kannabisalaa järisyttäneistä uutisista oli alkoholijätti Constellation Brands in neljän miljardin dollarin sijoitus kanadalaisyhtiö Canopy Growth Corporation iin.

Constellationin astuminen bisnekseen nosti lähes kaikkien kannabisyhtiöiden kurssit taivaisiin.

Myöskään lääkeala ei ole peitellyt kiinnostustaan. Viime vuonna kannabisyhtiö Tilray ilmoitti aloittavansa yhteistyön lääkejätti Novartiksen tytäryhtiön Sandoz in kanssa. Suunnitelmissa on ainakin lääkekannabistuotteita.