Educo Valmennustalo käynnistää turkulaisen viestintätoimiston OSG Viestinnän kanssa uuden koulutusohjelman, joka tähtää liiketoiminnan ammattitutkintoon. Koulutus antaa valmiuksia viestinnän konsultointiin niin viestintätoimistoissa kuin eri organisaatioiden palveluksessakin.

Vuoden kestävä viestinnän ammattilainen -ohjelma on tiettävästi Suomen ensimmäinen suoraan nimenomaan viestintäkonsulteiksi tähtääville räätälöity koulutusohjelma. Koulutus järjestetään opetusministeriön tuella Turussa. Lähiopetuspäiviä on vain yksi kuukaudessa, joten koulutus sopii myös muualla asuville.

”Koulutus on erittäin monipuolinen ja se soveltuu kaikille viestintäalan työntekijöille, niin vasta-alkajille kuin jo pidempään työssä olleillekin. Tavoitteena on vahvistaa osallistujan ammatillista osaamista, työelämätaitoja sekä liiketoiminnan ymmärrystä”, Educon koulutus- ja projektikoordinaattori Maria Dahlqvist-Nolvi sanoo.

OSG Viestinnän toimitusjohtaja Toni Perez kertoo, että ideointi yhdessä Educon kanssa alkoi viime vuoden puolella.

”Meillä aloittaneista konsulteista moni on todennut, että olisi kiva, kun joku ohjelma kouluttaisi näihin tehtäviin. Monella uudella konsultilla esimerkiksi kirjoitustaidot ovat jo hyvin hallussa, mutta esiin ovat nousseet sellaiset osaamistarpeet kuin asiakkuuden johtaminen, itsensä johtaminen ja liiketoiminnallinen osaaminen”, Perez sanoo.

”Monilla konsulteiksi tulevilla on esimerkiksi humanistinen tausta, mutta viestinnän konsultin tehtävissä on tärkeää myös ymmärtää talouslukuja ja pystyä keskustelemaan liiketoimintajohdon kanssa. Ei riitä, että on hyvä kirjoittaja.”

Viestinnän ammattilainen -koulutusohjelman kesto on 12 kuukautta, ja siihen sisältyy 12 lähipäivää, ohjattua etäopiskelua ja työssäoppimista. Ohjelman aikana osallistujat suorittavat liiketoiminnan ammattitutkinnon, joka on Opetushallituksen virallinen toisen asteen tutkinto.

”Viestintäkonsulteilla voi olla hyvin erilainen koulutustausta keskenään, aina psykologista tai kauppatieteilijästä kielitieteilijään ja journalistiin. Halusimme olla mukana luomassa väylää eri alojen osaajille viestinnän tehtäviin ja vahvistaa etenkin heidän liiketoiminnan, konsultoinnin ja johtamisen ymmärrystään”, Perez kertoo.

Samalla tavoitteena on tehdä viestintätoimistotyötä alana tutuksi.

Ohjelmaan sisältyy opintoja aina digitaalisesta viestinnästä palvelumuotoiluun ja asiakashankintaan. Perez kertoo, että OSG Viestintä aikoo lähettää koulutusohjelmaan opiskelemaan muutaman hiljattain aloittaneen työntekijänsä.

Dahlqvist-Nolvin mukaan uusi koulutus antaa eväitä osallistujien omien työyhteisöjen viestinnän kehittämiseen. Osallistujat suorittavat tutkinnon näytöillä, jotka tehdään osana omaa päivittäistä työtä. Dahlqvist-Nolvi kertoo, että ohjelmaan voi hakea myös, vaikka alan työpaikkaa ei vielä olisi. Kouluttaja ei kuitenkaan järjestä opiskelijoilleen työharjoittelupaikkaa, vaan työ on etsittävä itse.