Raskaan metallin festivaali Tuska teki viime kesänä historiaa siirtämällä ensimmäisenä suomalaisena festivaalina sisäänkäyntinsä kauppakeskukseen. Suvilahden tapahtuma-alueen kylkeen kohonnut Redi otti hevarit avosylin vastaan, ja se kannatti.

Monista ongelmista kärsineen kauppakeskuksen kävijämäärä nousi 91 prosenttia tavallisesta kesäkuun viikonlopusta. Myös Tuska juhli yleisöennätystä 43 000 kävijällään.

Tuska-viikonloppuna Redissä paukuteltiin oluen myyntiennätyksiä. K-Supermarket Redi nousi ketjunsa kärkeen yli 25 000 litran olutmyynneillään.

Tavallisesti kaupan 20 myydyimmän tuotteen joukkoon ei mahdu ainuttakaan alkoholituotetta, mutta festivaalin aikana niitä kipusi kärkeen seitsemän. Myös useat tupakkatuotteet loppuivat kesken.

Panimomyynnin lisäksi myös salaattibaarin myynti kaksinkertaistui. Ruokatuotteiden ja nautintoaineiden ohella myyntihiteiksi nousivat aurinkorasva ja laastarit, joiden myynti kasvoi yli 50 prosenttia.

”Tuska-kävijän ravintoympyrä näyttäisi muodostuvan kaljasta, tupakasta ja salaatista. Hevariahan pukee mustan lisäksi vain kalmanvalkeus, joten aurinkovoiteesta on iso apu, ja laastareilla paikkaillaan akuutit pittiruhjeet ja niittivyön hankaumat”, toteaa Tuskan festivaalijohtaja Eeka Mäkynen.

”Vaikka kaljaa juodaan tosissaan, niin järjestyshäiriötä Tuskassa on tasan nolla.”

Ensi kesänä jopa lipuntarkastus

Tuskan teettämän Sponsor Insightin kävijäkyselyn mukaan 79 prosenttia festivaalivieraista saapui vuonna 2019 tapahtumaan Redin kautta. 64 prosenttia koki uuden reitin parantavan festivaalialueen saavutettavuutta ja 95 prosenttia koki julkisen liikenteen yhteydet hyväksi tai erittäin hyväksi.

Tuska-festivaalia juhlitaan Suvilahdessa tänä vuonna 26.–28. kesäkuuta. Lipunmyynti muun muassa Faith No Moren ja Kornin tähdittämälle festivaalille on käynnistynyt erittäin vilkkaasti.

Redi toimii taas porttina Tuskaan, ja tällä kertaa kauppakeskuksesta löytyvät ihan kaikki porttitoiminnot lipunmyynnistä lipuntarkastukseen ja rannekkeenvaihtoon asti. Suvilahden festivaalialueelle ei siis erikseen enää jonoteta, vaan porteista kävellään suoraan Redissä vaihdettu ranneke kädessä sisään.