Tutkijat ovat saaneet aikaan läpimurron tekoälyn kehityksessä korvaamalla tietokoneen sähkön valolla. Uusi lähestymistapa parantaa huomattavasti keinotekoisten neuroverkkojen nopeutta ja tehokkuutta, kertoo The Independent.

Nykyisiä koneoppimiseen käytettyjä suorittimia rajoittaa datan prosessoimiseen tarvittava virta. Mitä vaikeampi tehtävä, sitä monimutkaisempaa dataa käytetään, mikä taas vaatii enemmän sähköä. Tällaisia neuroverkkoja rajoittaa myös sähkön nopeus suorittimen ja keskusmuistin välillä.

George Washingtonin yliopiston tutkijat huomasivat, että fotonien käyttäminen neuroverkkojen tpu-suoritinpiireissä voi murtaa rajoitteet ja luoda vahvemman ja tehokkaamman tekoälyn. Tutkimuksessa käytetyllä fotonipohjaisella tpu-suorittimella saatiin huimia teholoikkia. Valon avulla tehokkuus nousi 100-1000 kertaiseksi sähköiseen tpu-piiriin verrattuna.

Innovatiiviselle suorittimelle voi löytyä myös kaupallisia tarkoituksia, esimerkiksi 5g- ja 6g-verkoissa tai massiivisissa datakeskuksissa. Tutkijoiden mukaan fotoneja käyttävillä prosessoreilla voidaan säästää valtavat määrät energiaa, parantaa vasteaikaa ja vähentää datakeskuksen liikennettä.