Käyttämällä kyseistä mallia vaikuttajat voivat muokata muun muassa omia seuraajatietojaan suuremmiksi bottien avulla. Asiasta kertoi ensimmäisenä ruotsalaislehti Dagens Nyheter ja myöhemmin Resumé.

Peräti 49 prosenttia tutkituista ruotsalaisista tileistä sisälsi merkkejä manipuloinnista. Suurin osa tapauksista on sellaisia, joissa seuraajien määrää liioitellaan tai sitoutumista tiliin suurennellaan.

Tutkimuksen tilasi verkkokauppa A Good Company . Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Anders Ankarlid halusi lähteä selvittämään asiaa, koska hän oli yrityksen perustaessaan itse panostanut vaikuttajamarkkinointiin, mutta ei saanut toivomiaan tuloksia.

Ankarlid onkin sitä mieltä, että kyseisten vaikuttajien markkina-arvosta tulisi leikata pois 45 prosenttia. Vaikuttajien etujärjestön Influencers of Swedensin toimitusjohtaja Joanna Svärd on kuitenkin eri mieltä.

"Sitä vastoin on tärkeää, että koko ajan tarkoin arvioidaan vaikuttajien ja yritysten yhteistyötä. Siitä on etua molemmille", Svärd sanoo Dagens Nyheterille.

Facebook in omistamalla Instagramilla on miljardi aktiivista käyttäjää kuukaudessa. Monet heistä sekä Suomessa että maailmalla ovat tienanneet viime vuosina merkittävän osan elannostaan vaikuttajayhteistyön kautta.