Tutkimukset

M&M 21.3.2016 08:02

Tutkimus: Kaksi kolmesta inhoaa videomainoksia

Eric Audras

Yli puolet suomalaisnuorista käyttää mainostenesto-ohjelmia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisista jopa 66 prosenttia suhtautuu negatiivisesti videomainoksia kohtaan ja 31 prosenttia ei arvosta myöskään verkkosivuilla olevia mainoksia.

AudienceProjectin Pohjoismaissa teettämän tutkimuksen mukaan negatiivinen suhtautuminen mainoksia kohtaan näkyy kaikissa ikäryhmissä.

Erilaisten adblockereiden, eli mainostenestäjien käyttö onkin lähtenyt viime vuosien aikana nousuun.

Suomalaisista 34 prosenttia ilmoitti käyttävänsä adblockereita. Ikäryhmässä 15-25-vuotiaat määrä oli jo 53 prosenttia.

Suosituimpia adblockerit olivat tietokoneilla, joiden käyttäjistä 25 prosenttia kertoi käyttävänsä mainoksenestäjiä. Tabletilla adblocker oli käytössä yhdeksällä prosentilla vastaajista ja kännykässä seitsemällä prosentilla.

Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 29 prosenttia kertoi käyttävänsä adblockereita vältelläkseen hyödyttömiä mainoksia.

"Negatiivinen asenne mainoksia kohtaan on valtava ongelma, sillä se johtaa mainoksia estävien sovellusten kasvavaan käyttöön. Olemme saavuttaneet nyt tason, joka on musertava alalla, sillä adblockerit rajoittavat mediasivustojen sisällön rahoitusta", kertoo AudienceProjectin toimitusjohtaja Jacob Lachmann tiedotteessa.

Synkkyyden alhoon ei kuitenkaan kannata vaipua, sillä media-alalle on myös hyviä uutisia. Käyttäjien syyt adblockereiden käyttämiselle ovat sellainen asia, johon sivustot voivat puuttua.

Lachmannin mukaan käyttäjät siirtyvät käyttämään adbockereita häiritsevien mainosten tähden, joten verkkosivustojen kannattaisi panostaa vähemmän häiritseviin mainosformaatteihin.

"Kaikkein kiinnostavinta on, että huomasimme todisteita siitä, kuinka tärkeää on tarjota online-käyttäjille oleellisia mainoksia, mikä puolestaan peräänkuuluttaa datakäyttöisempää lähestymistapaa mainonnassa. Mainostajien ja julkaisijoiden tulee yksinkertaisesti käyttää dataa mainosten parempaan kohdentamiseen", Lachmann sanoo.  

Tutkimukseen vastasi yli 7 000 ihmistä Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

AudienceProjectin juuret ovat markkinointitutkimuksessa ja teknologiassa. Yhtiö auttaa brändejä, toimistoja, julkaisijoita ja sähköisen kaupankäynnin yrityksiä muun muassa tunnistamaan ja kohdentamaan yleisöjä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö