Vaikuttajamarkkinointi

Ville Perttula 8.5.2018 13:37 päivitetty 8.5.2018 13:40

Tutkimus: Kaupallinen yhteistyö ei rapauta vaikuttajan luotettavuutta

PING Metrics -tutkimuksen mukaan vaikuttajamarkkinoinnin merkitys ostopäätöksissä korostuu erityisesti alle 30-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.

Vaikuttajamarkkinointia tarkastelevan PING Metrics -tutkimuksen tulokset kertovat, että vaikuttajan persoona sekä brändin tai tuotteen sopivuus vaikuttajan arvoihin ovat tärkeitä asioita.

Kaupallisen yhteistyön ei koeta vähentävän vaikuttajan luotettavuutta, kunhan yhteistyö sopii hänen arvomaailmaansa eikä se ole päälle liimattua. Vastaajat myös kertoivat, että kaupallinen yhteistyö on merkitty sisältöön selvästi.

Vaikuttajien seuraajat toivovat, että vaikuttaja itse käyttää tuotetta tai palvelua.

"Ihmisten on helpompi etsiä tietoa ostopäätöstensä tueksi sosiaalisesta mediasta ja verkosta. Tutkimuksessa sanotaan, että ihmiset luottavat enemmän ihmisiin kuin perinteiseen mainontaan. Vaikuttajan persoona voidaan kokea uskottavaksi", Dagmarin sisältöjohtaja Ilari Viippola kertoo kertoo M&M:lle.

Kuluttajatutkimuksen taustalla ovat mediatoimisto Dagmar ja vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijayritys PING Helsinki.

Tutkimukseen osallistui 1125 vastaajaa edustaen 15–65-vuotiaita suomalaisia kuluttajia. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin Bilendin online-paneelissa huhtikuussa 2018.

Sosiaalisen median kanavien seuraaminen on PING Metricsin mukaan pysynyt lähes samana viime vuoteen verrattuna.

Instagramissa, jonka seuraaminen on kasvanut kahdeksalla prosenttiyksiköllä vuodessa. 49 prosenttia 15–69-vuotiaista käyttää Instagramia.

"Olemme nähneet viitteitä siitä, että nuoret ikäryhmät eivät halua olla enää Facebookissa. Kahdeksan prosentin kasvu kertoo merkittävästä muutoksesta", Viippola sanoo.

Kasvua on eniten 30–49-vuotiaiden naisten ja erityisesti 15–29-vuotiaiden miesten keskuudessa. Myös Snapchatin suosio on kasvanut.

Tutkimuksen mukaan Instagram-sisällöistä kiinnostavat eniten liikunta ja fitness, terveys ja hyvinvointi, lifestyle, elokuvat, teatteri ja taiteet sekä muiden arkielämä. YouTubessa ja vlogeissa seurataan puolestaan huumoria, lifestyle-aiheisia videoita, pelivideoita sekä muiden arkielämää.

"Se yllätti, miten paljon Youtube nostanut merkitystään ostopäätösten tukemisessa. Olisin itse luullut, että YouTubeen mennään viihtymään, mutta sieltä haetaan tietoa ja tukea ostopäätökseen. Youtubesta ja Instagramisssa on integroituja ostomahdollisuuksia kuten esimerkiksi buy now -nappuloita. Se selittää tätä ilmiöitä", Viippola kertoo.

Blogimaailmassa kiinnostavat erityisesti ruoka ja ruoanlaitto, terveys ja hyvinvointi, matkailu sekä liikunta ja fitness-aiheiset blogit.

Blogien seuraajista 22 prosenttia on hakenut ideoita ja inspiraatiota viimeisen kuukauden sisällä, ja 11 prosenttia saanut tietoa ostopäätöksensä tueksi.

Blogien lukeminen on yleisintä 15–49-vuotiaiden naisten keskuudessa, sillä heistä 83 prosenttia lukee kotimaisia blogeja. Aktiivisimpia lukijoita ovat 15–29-vuotiaat naiset, joista 38 prosenttia lukee blogeja vähintään viikoittain.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö