Kansainvälinen postialan järjestö International Post Corporation on julkaissut verkkokauppatutkimuksen, jonka Suomea koskevat tulokset Posti julkisti torstaina.

IPC:n vuosittaiseen rajat ylittävään tutkimukseen vastasi 35 737 verkkokaupan asiakasta 41 maassa. Suomessa tutkimukseen vastasi 1 054 henkilöä.

Tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista tekee ostoksia verkkokaupoista vähintään kerran kuukaudessa. Joka viikko ostoksia tekee seitsemän prosenttia suomalaisista.

Suomi ei kuulu Euroopan kehittyneimpiin verkkokaupan maihin. Iso-Britanniassa verkkokauppaostoksia tekee vähintään kerran viikossa 23 prosenttia väestöstä. Saksassa vastaava luku on 15 prosenttia.

Postin kansainvälisistä verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne uskoo, että aktiivisen verkko-ostamisen osuus voi Suomessa kaksin- tai kolminkertaistua lähitulevaisuudessa.

”Kansainvälistä verkkokauppaa kasvattavat laajat valikoimat, edulliset hinnat sekä ilmaiset toimitukset”, Finne toteaa tiedotteessa.

Kiina porskuttaa kärjessä

Yli puolet tutkituista suomalaisista on tehnyt ostoksia kiinalaisista nettikaupoista. Ulkomailta verkko-ostoksia tehneistä kolmannes osti Saksasta, lähes neljännes Iso-Britanniasta ja noin viidennes Ruotsista. Yhdysvalloista nettiostoksia tehneitä oli 17 prosenttia..

Kuluttajien kustannustietoisuus korostuu verkossa. Vastanneista yli puolet, 60 prosenttia, shoppailevat edullisempien hintojen vuoksi ulkomaisessa verkkokaupassa.

Reilu kolmannes vastaajista kertoo, ettei tuotetta ole saatavilla kotimaassa. Viidenneksen ulkomaiseen verkkokauppaan vetää halpa toimitus.

Lähes puolet suomalaisista, eli 46 prosenttia sai verkko-ostoksille Ilmaisen toimituksen. Lukema on selkeästi muita maita alhaisempi.

Finnen mukaan aktiivisimmilla verkkokauppamarkkinoilla tilataan mobiilisti monia päivittäistavaroita, joissa on ilmainen tai kuukausimaksuun sisältyvä, toimitus 24-48 tunnin sisällä.

”Toimitukset nopeutuvat ja verkosta aletaan ostaa yhä useampia tuotteita, mikä vauhdittaa markkinan kasvua myös Suomessa. Uskomme aktiivisen verkkokauppaostamisen moninkertaistuvan lähivuosina”, Finne sanoo.

Suomalaiset ostavat eniten vaatteita ja kenkiä

Ulkomaalaisista verkkokaupoista suomalaisten ykköspaikka on ehkä hieman yllättäen yhdysvaltalainen verkkokaupan alusta Wish, jota käyttää 20 prosenttia suomalaisista.

Seuraavina tulevat niin ikään yhdysvaltalaiset eBay (17 %) ja Amazon (9 %). Ostoksia tehdään paljon myös AliExpressistä (8 %) ja Zalandolta (7 %).

”Markkinapaikat kasvavat nopeasti, ja Wish sekä eBay jatkoivat kasvuaan suomalaisten suosikkeina.”

Alibaba (AliExpress) ja Amazon ovat suuria monessa muussa Euroopan maassa, ja voivat kasvaa nopeasti myös Suomessa. Globaalit markkinapaikat luovat erinomaisia mahdollisuuksia myös kotimaisille brändeille ja tuotteille kasvattaa myyntiään ulkomailla”, arvioi Sami Finne.

Kuten muissakin maissa, myös Suomessa kuluttajat ostavat verkkokaupoista ahkerimmin vaatteita, kenkiä ja muita asusteita. Näin kertoo 31 prosenttia vastanneista.

Sen sijaan elektroniikkaa (16 prosenttia) sekä kauneus- ja terveystuotteita (13 prosenttia) suomalaiset ostavat keskimäärin harvemmin kuin kansainvälisesti keskimäärin.

Vastuullinen ostaminen kiinnostaa

Suomalaiset ja virolaiset suosivat pakettiautomaatteja pakettien vastaanottamiseen muita maita enemmän.

Suomalaisista 71 prosenttia ja virolaisista 92 prosenttia kertoo pakettiautomaatin olevan toivottujen noutopaikkojen joukossa. Vastaava luku keskimäärin muissa maissa on 10 prosenttia.

Suomalaisista verkko-ostajista kaksi prosenttia on maksanut verkko-ostostensa ympäristöystävällisestä pakkauksesta ja prosentti ekologisemmasta toimituksesta.

Yli puolet suomalaisista (52 %) kierrättävät ostostensa pakkausmateriaalit, mikä on keskimäärin muita maita enemmän (42 %).

Suomalaiset haluavat ottaa tutkimuksen mukaan vastuullisuuteen osaa tulevaisuudessa nykyistä enemmän. Yli neljännes verkko-ostajista on halukas maksamaan ympäristöystävällisestä pakkauksesta (28 %) ja ekologisesta toimituksesta (26 %).

Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin Research Now SSI -onlinepaneelilla lokakuussa 2019. Vastaajien kokonaismäärä 41 maasta oli 35 737 henkeä ja Suomesta 1 054 henkeä.