Pisteytys perustuu kulutuksen määrään, mieltymyksiin ja muihin sovellusten ja verkkosivujen keräämiin käyttäjäkohtaisiin tietoihin, Markets Insider kertoo.

Tulosten avulla yhtiöt voivat esimerkiksi arvioida, miten arvokas käyttäjä on asiakkaana tai ennustaa tämän ostoaktiivisuutta.

”Amerikkalaiset jättiyhtiöt, verkko- ja vähittäiskaupat, työnantajat sekä vuokranantajat hyödyntävät salaisia pisteytyksiä, joiden avulla ne veloittavat tietyiltä asiakkailta korkeampia hintoja, tarjoavat toisille parempaa asiakaspalvelua ja kieltävät joiltakin oikeuden ostaa palveluitaan tai palauttaa tuotteita”, Representconsumers:n tekemässä selvityksessä sanotaan.

Tietoihin kerätään Markets Insiderin mukaan esimerkiksi Airbnb-majoittajalle lähetetyt viestit, Yelp-palvelun kautta tilatut ateriat ja Twitterissä tykätyt julkaisut.

Selvitä kuluttajapisteesi

Euroopassa käytössä oleva GDPR eli tietosuoja-asetus oikeuttaa käyttäjät pyytämään eurooppalaisilta yhtiöiltä kaikki tiedot, jotka heistä on kerätty.

Nyt myös Yhdysvaltojen Kaliforniassa on otettu käyttöön uusi tietosuojalaki, jonka ansiosta kotipaikkaansa siellä pitävät jättiyritykset kuten Airbnb, Twitter ja Yelp joutuvat paljastamaan, mitä tietoa ne ovat käyttäjistään keränneet.

Useat kolmannen osapuolen yritykset ovat alkaneet tarjota palveluita, jotka helpottavat oman pisteytyksensä selvittämistä. Esimerkiksi Sift, Zeta Global, The Retail Equation, Riskified ja Kustomer ovat tähän erikoistuneita yrityksiä.

Pisteytyksen selvittäminen vaatii monessa palvelussa sähköpostiviestin lähettämisen sekä henkilöllisyystodistuksen kuvaamisen.