Twitter kokeilee parhaillaan ominaisuutta, joka paljastaisi poliitikkojen ja muiden vaikuttajien valheelliset tai harhaanjohtavat twiitit. Asia käy ilmi NBC Newsin julkaisemasta vuodetusta demosta.

Demolla esitetyssä mallissa valheita tai harhaanjohtavaa tekstiä sisältävät twiitit merkittäisiin jatkossa punaisilla tai oransseilla huomautuksilla, jotka varoittavat viestien haitallisuudesta.

Postauksien leimaaminen perustuisi käyttäjien valvontaan siten, että esimerkiksi journalistit ja faktantarkistajat voisivat kommentoida viestejä nojaten tarkistettuun faktatietoon. Toimintaa on määrä kannustaa järjestelmällä, joka palkitsee ahkeria faktantarkistajia suuremmalla vaikutusvallalla.

Käytännössä käyttäjä voisi raportoida pitävänsä twiittiä ”todennäköisesti” tai ”epätodennäköisesti” harhaanjohtavana. Tämän jälkeen häneltä kysytään mielipidettä siitä, kuinka moni muu käyttäjä vastaisi samoin. Mielipiteen vahvuus ilmaistaan asteikolla 1-100. Tämän jälkeen mielipiteen voi perustella faktoilla ja oikaista alkuperäisen twiitin sanomaa. Raportoimalla ja tarkistamalla twiittejä käyttäjä ansaitsee pisteitä ja sitä myötä lisää sananvaltaa.

Pisteytysjärjestelmän tarkoituksena on estää trollien ja poliittisten vaikuttajien nouseminen moderaattoreiksi, sillä heidän mielipiteensä todennäköisesti poikkeaisivat usein ja radikaalisti valtaväestön näkemyksestä twiitin todenperäisyydestä. Paljon pisteitä keränneet käyttäjät voisivat saada vaivannäöstään palkinnoksi ”yhteisöpinssin”, joka lisää käyttäjän uskottavuutta valheellisten twiittien paljastamisessa.

Yhtiö on kommentoinut asiaa kertomalla, että demolla esitetty uusi ominaisuus on yksi monista mahdollisuuksista, joita somepalvelu harkitsee valheiden kitkemiseksi alustaltaan. Ominaisuuden esikuvana on tiettävästi ollut Wikipedian yhteisöllinen raportointi, joskin myös Redditillä on lukuisia vapaaehtoisia moderaattoreita.

Twitterin odotetaan julkaisevan jonkinlainen käytäntö misinformaation torjumiseksi samalla, kun deepfake-videoiden esto tulee alustalla voimaan 5. maaliskuuta. Demossa kuvattu ominaisuus on yksi yhtiön harkitsemista mahdollisuuksista.