Yhteisöpalvelu Twitter joutui viime viikolla merkittävän tietomurron kohteeksi. Yli sadan julkisuudenhenkilön tilit kaapattiin ja valjastettiin bitcoin-huijauksen käyttöön.

Hakkerit käyttivät tietojenkalastelutekniikoita yrityksen työntekijöitä vastaan ​​saadakseen pääsyn ainakin 130 tiliin.

Hakkroinnin kohteeksi joutuivat muun muassa Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman, Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin sekä Yhdysvaltain demokraattipuolueen tulevan presidenttiehdokkaan Joe Bidenin tilit.

Käyttäjätilien kautta välitetyissä viesteissä kehotettiin lähettämään 1 000 dollaria vastaava summa kryptovaluutta bicoineina, jonka jälkeen summa maksettaisiin takaisin kaksinkertaisena. Twitterin kannalta ikävää on, että kohu vain paisuu.

Yhteisöpalvelu ilmoitti tällä viikolla Tech Crunchin mukaan, että 130 kaapatusta tilistä arviolta 36 tilin kohdalla hakkereilla oli pääsy myös käyttäjien yksityisviestejä sisältävään postilaatikkoon. Yksi heistä oli hollantilaisen kansallisliberaalisen Vapauspuolueen puheenjohtaja Geert Wilders.

Tietomurron alkuvaiheessa Twitter kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, oliko myös käyttäjien postilaatikkoja onnistuttu hakkeroimaan. Twitterin viestijärjestelmä on yleisesti tunnettu melko heikosta salauksesta.

Vielä ei ole täysin selvää, mitä metodia murtautujat käyttivät tilien ja postilaatikoiden kaappaamiseen. Twitter on kuitenkin ilmoittanut, että ei ole todisteita, joiden mukaan käyttäjätilien salasanoja olisi vuotanut ulkopuolelle.

Valitettavan tapauksen aikoihin Twitter julkisti myös tuoreen vuosikvartaalin talouskatsauksensa. Yhteisöpalvelu keräsi neljänneksen aikana 20 miljoonaa uutta käyttäjää. Koronapandemian seurauksena Twitterin mainostulot kuitenkin laskivat globaalisti 23 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.