Viime vuonna Suomessa vierailleet ulkomaiset toimittajat olivat kiinnostuneita etenkin perustulokokeilusta, äitiyspakkauksesta ja hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen toiminnasta.

Asiasta kertoo ulkoministeriö, joka järjestää taajaan vierailuja ulkomaisille toimittajille ja vaikuttajille. Viime vuonna ministeriö oli mukana järjestämässä yli 30 erilaisiin teemoihin keskittynyttä vierailua, joille osallistui yhteensä yli 300 toimittajaa.

”On tärkeää, että toimittajat kuulevat Suomen tarinan suoraan suomalaisilta ja paikan päällä. Parhaassa tapauksessa toimittajasta tulee Suomi-fani ja kiinnostus säilyy vuosien päähän", kommentoi ulkoministeriön vierailukoordinaattori Eevamari Laaksonen tiedotteessa.

"Toisaalta vierailuilla ei esitellä pelkkää kiiltokuva-Suomea vaan näytämme rehellisesti kaikki puolet sekä kerromme, miten ongelmia ja haasteita on meillä pyritty ratkaisemaan”, Laaksonen sanoo.

Järjestettyjen vierailujen teemoina olivat esimerkiksi arktiset kysymykset, koulutusjärjestelmä, metallimusiikki ja kiertotalousosaaminen. Toimittajia kutsuttiin myös esimerkiksi Slushiin ja Tubeconiin.

Ulkoministeriön mukaan vierailut tuottivat kansainväliseen mediaan 420 artikkelia, joiden uskotaan tavoittaneen jopa 369 miljoonaa ihmistä. Jutut toivat Suomelle näkyvyyttä 56 maassa.

Eniten juttuja julkaistiin Venäjällä, Japanissa, Etelä-Koreassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Jutut olivat sävyltään erittäin positiivisia. Ulkoministeriön mukaan julkisuudesta myönteistä tai erittäin myönteistä oli kaksi kolmasosaa, neutraalia loput eli kolmasosa.

Ministeriö ei kerro tiedotteessaan, minkä verran vierailujen on arvioitu maksaneen.

Suomessa kävi ulkomaisia toimittajia myös muunlaisilla vierailuilla. Eniten viime vuonna Suomeen keräsikin toimittajia Helsingin huippukokous, jossa tapasivat Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Tapahtumaan akkreditoitui noin 1 600 ulkomaista toimittajaa.