Lokakuu on lopuillaan ja niin on myös monien viettämä lihaton lokakuu. Sanapari alkaa olla tuttu, mutta mikä on sen käytännön merkitys? Näkyykö lihaton lokakuu kauppojen lihanmyynnissä?

Ei näy, sanovat SOK, Kesko ja Lidl.

”Tuorelihan kulutuksessa lihaton lokakuu ei näy, sillä mittakaavaero on niin valtava vegen ja lihan välillä”, kertoo SOK:n viestintä. Vegaanisten tuotteiden myynnissä ei vastaavasti siinäkään näy myyntipiikkiä lokakuussa.

Lihavalmisteissa koko vuoden trendinä S-ryhmässä on kuitenkin havaittu kuluttajien siirtyminen entistä pienempiin lihan pakkauskokoihin sekä laadukkaampiin, eli enemmän lihaa sisältäviin tuotteisiin.

”Kuluttajat syövät viime vuoteen verrattuna lihavalmisteita aavistuksen vähemmän, mutta tuotteet ovat arvokkaampia ja laadukkaampia”, SOK:n viestintä kertoo.

Lidlin tiedottaja Anna Rissanen kirjoittaa sähköpostissa:

”Meillä lihan ja lihajalosteiden myynnissä ei näy sellaista kehitystä, jonka voisi katsoa johtuvan lihattomasta lokakuusta. Myynnissä on vaihtelua eri vuosina ja eri kuukausina molempiin suuntiin, mutta ei selkeänä trendinä. Vaikka kasviproteiinituotteet ovat ottaneet jalansijan etenkin kaupungeissa ja Etelä-Suomessa, niiden myynti on edelleen lihatuotteisiin verrattuna marginaalista."

K-ryhmän tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo, että lihaa korvaavien tuotteiden myynti on noussut lokakuussa, mutta niin se on noussut jo useiden kuukausien ajan. Lihattomalla lokakuulla ei siis erityisesti voi sanoa olevan vaikutusta siihen.

Naudan ja porsaan lihan myynti on vähentynyt, mutta sitä on korvannut siipikarja.

”Eli kun tarkastellaan lihatuoteryhmiä kokonaisuutena, lihassa ei ole laskua”, Vuorinen sanoo.

”Lihaton lokakuu on kampanjana ihan olemassaolon väärti mutta ei näy toistaiseksi myyntiluvuissa.”

Lue lisää: Ruokatrendien muutos näkyy