Suoratoistopalvelu Netflix on noussut ensimmäistä kertaa historiansa aikana elokuvastudioiden ykköseksi, kun mittarina käytetään Oscar-ehdokkuuksien määrää. Omaa tuotantoaan rajusti lisännyt studio saavutti peräti 24 ehdokkuutta, pitkälti The Irishman -elokuvan ansiosta.

Vastikään oman striimauspalvelunsa lanseerannut Walt Disney Co. saavutti 23 ehdokkuutta, jos mukaan lasketaan yhtiön omistama Fox Searchlight.

Netflixin nousua ykköseksi voidaan pitää hienoisena yllätyksenä, mutta siihen USA:n elokuva-akatemian yllätykset loppuvatkin. Ehdokkuuksia saaneet elokuvat ja näyttelijät ovat pitkälti samoja, mitä etukäteen veikkailtiinkin. Ainoastaan kymmenen ehdokkuutta saavuttaneiden elokuvien määrä on poikkeuksellinen, sillä niitä on yhteensä neljä.

Suomen viime vuoden katsotuin elokuva, Joaquin Phoenixin tähdittämä Joker nappasi 11 ehdokkuutta. Kymmeneen ylsivät Netflixin tuottama ja Martin Scorsesen ohjaama The Irishman, Sam Mendesin ohjaama 1917 ja Quentin Tarantinon ohjaus Once Upon a Time…in Hollywood.

Erityisesti The Irishman oli jo paperilla elokuva, jolle saattoikin odottaa roppakaupalla ehdokkuuksia. Kuuluhan Scorsesen tuotantoon esimerkiksi viisi Oscaria voittanut Mafiaveljet (1990), jonka tähdistä Robert De Niro ja Joe Pesci näyttelevät myös The Irishmanissa. Siihen soppaan kun isketään vielä mafiaelokuvakonkari Al Pacino, on katseluelämyksen tiellä korkeintaan katsojan mielen liiallinen lukkiutuminen miesten aiempiin rooleihin.

Muutenkin tämän vuoden Oscarit ovat paluu vanhaan. Näyttelijäehdokkaat ovat valkoihoisia, poikkeus on parhaan naisnäyttelijän kategoriassa ehdolla oleva Cynthia Erivo. Oscar-akatemia joutui rajun kritiikin kohteeksi, kun vuosina 2015 ja 2016 ehdolla oli pelkästään valkoihoisia näyttelijöitä.

Erivon ohella diversiteettiä lisää Parasite-elokuvan ohjannut eteläkorealainen Bong Joon-ho. Hämmästyttävästi yhtäkään elokuvan eteläkorealaisista näyttelijöistä ei asetettu ehdolle.

Ohjaajakategoriassa ehdolla on pelkkiä miehiä, kun Pikku naisia -elokuvan ohjanneelle Greta Gerwigille ei herunut tunnustusta. Gerwig oli ehdolla kaksi vuotta sitten elokuvastaan Lady Bird, mutta hän ei voittanut. Gerwigin tuoreelle tuotokselle suotiin sentään kuusi ehdokkuutta, joista yksi parhaasta elokuvasta.

Gerwigin ohella Oscarien 90-vuotisen historian aikana vain neljä muuta naispuolista ohjaajaa on päässyt ehdolle. Ainoa voittaja on Hurt Lockerin ohjannut Kathryn Bigelow vuonna 2010.

Palkinnon saajat julkistetaan Oscar-gaalassa aamuyöllä Suomen aikaa 10. helmikuuta. Todennäköisyys sille, että joku tai usampi vanhoista voittajista lisää palkintokaappiinsa uuden patsaan, on varsin suuri. Samoin kuin sille, että neljättä kertaa ehdolla oleva Joaquin Phoenix saavuttaa ensimmäisensä.

Eniten ehdokkuuksia saaneet elokuvat

 • 1. Joker — 11
 • 2. The Irishman– 10
 • 2. Taistelulähetit - 1917 — 10
 • 2. Once Upon a Time…in Hollywood — 10
 • 5. Jojo Rabbit — 6
 • 5. Pikku naisia — 6
 • 5. Marriage Story — 6
 • 5. Parasite — 6
 • 9. Ford v Ferrari — 4
 • 10. Bombshell — 3
 • 10. Star Wars: The Rise of Skywalker — 3
 • 10. The Two Popes — 3

Entien ehdokkuuksia saaneet studiot

 1. Netflix — 24
 2. Sony Pictures — 20
 3. Walt Disney — 17
 4. Warner Bros. — 12
 5. Universal Pictures — 11
 6. Neon — 8
 7. Fox Searchlight — 6
 8. Lionsgate — 4
 9. Focus Features — 2
 10. LD Entertainment and Roadside Attractions — 2