Taiteen vuokraaminen kotiin tai designasun lainaaminen juhliin on jo tuttua, mutta kodin tekstiilien vuokraaminen on ollut Suomessa vierasta. Designmattoihin erikoistunut perheyritys Finarte haluaa muuttaa tilanteen.

Yritys lanseerasi tällä viikolla ensimmäisenä Suomessa mattovuokrauspalvelun, jonka avulla asiakkaat voivat piristää kotiaan pienellä kynnyksellä. Yrityksen valmistaman maton voi nyt vuokrata kotiin vaikka kuukaudeksi.

Idea mattovuokrauspalvelusta syntyi Finarten toimitusjohtajan Larissa Immosen mukaan jo viime vuonna vaihtoehtona omistamiselle.

”Olimme huomanneet, että kestävien arvojen ja toisaalta sisustusinnostuksen lisääntyessä monilla asiakkailla oli sekä taloudellinen että ekologinen dilemma.”

”Ajattelimme, että maton, erityisesti arvokkaampien, vuokraus voisi olla hyvä vaihtoehto. Tuotteeseen ei tarvitse investoida heti, sitä voi kokeilla käytännössä tai vaan saada vaihtelua sisustukseen kestävästi esimerkiksi juhlien ajaksi”, Larissa Immonen kertoo M&M:lle

Mattolainaamon tarkoituksena onkin tuoda vaihtoehtoja omistamiselle ja herättää tietoisuutta kodin valintojen vaikutuksista. Tiedostavan kuluttamisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa ilosta ja nautinnosta luopumista.

Palvelukonsepti linkittyy myös vahvasti osaksi jakamistalouden, kestävän kehityksen ja harkitun kulutuksen globaaleja trendejä. Mattovuokrauspalvelu on Larissa Immosen mukaan ehdottomasti avaus kestävän kuluttamisen suuntaan.

”Ihmisen tarve laittaa kotia ei katoa, mutta sekä me yritykset että yksilöt etsimme koko ajan uusia tapoja toteuttaa tätä kestävämmin. Vuokraamalla tuotteen sen käyttöaste on mahdollisesti suurempi, sitä ei tarvitse turhaan varastoida ja toisaalta kiertotalouden hengessä sitä käyttää useampi ihminen.”

Kodin valinnat heijastavat identiteettiä

Korona-kriisin hallitsemassa maailmassa koti on elämän keskiössä. Siksi kodin viihtyvyyteen panostaminen on monelle ajankohtaista.

Samaan aikaan monet voivat olla taloudellisen epävarmuuden vuoksi normaalia tarkempia rahankäytöstään. Kodin tekstiilin vuokraus on yksi avaus tilanteen helpottamiseksi.

”Maton merkitys voi olla hyvinkin merkittävä. Se on paitsi sisustuksellinen ja esteettinen elementti, myös akustiikkaa ja viihtyvyyttä parantava.”

”Vaikka sisustaminen voi tuntua joidenkin mielestä ’turhalta’ tällaisina aikoina, ei oman kodin laittamista voi väheksyä. Koti on jokaisen turvasatama ja myös paikka, jossa voi ilmentää omaa itseään ja persoonaa”, Immonen sanoo.

Maton voi halutessaan lunastaa omaksi, missä tapauksessa kuukausivuokra toimii osamaksuna. Jos matto halutaan palauttaa, asiakkaan vastuulla on ainoastaan säilyttää mattoa niin, ettei siihen synny korjauskelvottomia virheitä.

Mattoja voi vuokrata ympäri Suomen. Finarte vastaa tuotteiden toimituksesta ja palautuksesta, edellyttäen, ettei asiakas vuokrauksen päätteeksi lunasta mattoa. Tällä hetkellä palvelu saatavilla vain Suomessa, mutta suunnitelmissa on lanseeraus Eurooppaan myöhemmin.

”Kuluttajana pidän vastuullisia valintoja erittäin tärkeänä osana arkea. Samalla näen kuluttamisen osana identiteetin rakentamista. Kodin valinnat ovat perimmiltään itseilmaisua ja niillä osoitetaan omaa arvopohjaa sekä mieltymyksiä”, toteaa Immonen.

Finarte on kotkalainen perheyritys, joka on erikoistunut kierrätetyistä ja luonnollisista materiaaleista valmistettuihin designmattoihin. Finarten liikevaihto oli viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa ja tulos 31 000 euroa. Yritys täyttää tänä vuonna 35 vuotta, ja se toimii jo toisessa polvessa.