"Sponsorointi on eräänlaista nykyaikaista markkinointia, jossa urheilija tai joku muu hankkii tarroja tai kangasmerkkejä."

Kummelista tuttu ilmaisu elää Suomessa edelleen vahvana - valitettavasti. Näin siksi, että komediapoppoon huumori vihlaisee, tosin ei alkuperäisessä tarkoituksessa tietämätöntä rallikuskia, vaan yrityksiä. Suomalaistoimijat tyytyvät urheilumarkkinoinnissa sitkeästi vanhakantaisiin ja suhteessa kalliisiin tapoihin.

Tämän on huomannut Suomen menestyneimpiin urheilijoihin lukeutuva Kaisa Mäkäräinen. Ampumahiihtotähti tietää mistä puhuu, sillä vahvasta brändistään tunnetulla urheilijalla on tälläkin hetkellä kaikkiaan 17 eri yhteistyökumppania.

”Yritykset kyllä tukevat urheilua, mutta heidän omissa mainoksissaan eivät urheilijat välttämättä näy. Edelleen mennään sillä ’logo rintaan’ -meiningillä”, Mäkäräinen toteaa.

”Lehtimainontaan käytetään paljon rahaa, mutta ei siellä ole montaa sohvafirmaa, joiden kuvissa olisivat urheilijat loikoilemassa.”

Samaa mieltä Mäkäräisen kanssa on M3 Research in asiakaspalvelujohtaja ja urheilumarkkinointia tutkinut kauppatieteiden tohtori Arto Kuuluvainen.

Hän kuvailee Mäkäräisen nostaman seikan urheilumarkkinoinnin perisynniksi.

”Aitoja tuloksia saadaan vain kytkemällä sopimuksiin monipuolisempaa sponsoroinnin hyödyntämistä”, Kuuluvainen korostaa.

”On tutkittu, että mainonnan huomioarvo nousee esimerkiksi urheiluseuran kannattajien keskuudessa, mikäli mainoksessa esiintyy sen pelaajia.”

Mäkäräinen patistaa yrityksiä innovatiivisuuteen. Huippu-urheilijoidenkin arjesta löytyy aikaa yhteistyökuvioille. Jatkuvien kissanristiäisten sijaan on panostettava tehokkuuteen.

”Viime syksynä meillä oli Valloxin kanssa yksi kolmen tunnin kuvauspäivä. Tahti oli tiivis, mutta he pärjäävätkin niillä otoksilla seuraavat kaksi vuotta”, Mäkäräinen valaisee.

Mäkäräinen on ollut hämmästynyt, että kaikki yritykset eivät ole halunneet lähteä vastaaviin kampanjoihin, vaikka mahdollisuutta olisi tarjottu nimenomaan urheilijan puolelta.

”Tässä palataan taas kerran siihen, että sponsorointia ei ole perinteisesti pidetty Suomessa kovinkaan vakavasti otettavana markkinointikeinona”, Kuuluvainen komppaa.

Tunnetut urheilijat tarjoavat mahdollisuuden kohdennetulle markkinoinnille myös Suomen ulkopuolella.

Esimerkiksi ilmanvaihtokoneita valmistava Vallox on hyödyntänyt ampumahiihdon ja Mäkäräisen suosiota Keski-Euroopassa pyrkiessään Saksan markkinoille.

Suora näkyvyys ei välttämättä hyödytä esimerkiksi asiantuntija-yrityksiä, mutta urheilusponsorointi tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen.

”Esimerkiksi Jokerit on järjestänyt vierasotteluiden yhteydessä tapahtumia venäläisvaikuttajien ja suomalaisyritysten välille”, Kuuluvainen kertoo.

Mäkäräisen puheista paistaa aito innostus ja ylpeys erilaisista projekteista yhteistyökumppaneiden kanssa. Huippuammattilaiselle tärkeintä on hoitaa asiat tyylikkäästi sekä ladulla että sen ulkopuolella.

”Ei tämä ole urheilijoille niin vaikeaa kuin tavallisesti ajatellaan”, Mäkäräinen muistuttaa.

Lähde: Kauppalehti