Suomalaiset ovat innokkaita kortilla maksajia, mutta samaan aikaan myös kiinnostus mobiilimaksamista kohtaan on kasvanut.

Asia käy ilmi Nordean teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan jo neljännes suomalaisista käyttää kännykkää maksamisessa.

Tutkimuksen Nordealle toteutti YouGov vuoden 2018 joulukuussa. Kyselyyn vastasi 1 009 täysi-ikäistä suomalaista.

Kyselyn mukaan lähimaksamisesta on tullut suomalaisille arkipäivää. Korttien lähimaksuraja nouseekin nykyisestä 25 eurosta 50 euroon perjantaina 12. huhtikuuta.

Kyselyyn vastanneista mobiilimaksajista 60 prosenttia käyttää mobiilimaksamista säännöllisesti, eli ainakin muutaman kerran kuussa.

Niistäkin henkilöistä, jotka eivät vielä olleet kokeilleet mobiilimaksamista, reilusti yli puolet oli siitä kiinnostunut ja voisivat ajatella kokeilevansa sitä.

”Älypuhelimella tai esimerkiksi älykellolla maksaminen kaupassa on yhtä helppoa kuin lähimaksaminen kortilla. Asiakkaidemme saatavilla olevat Apple Pay ja Google Pay toimivat miljoonissa myymälöissä ympäri maailmaa, eikä niillä ole samanlaista lähimaksurajaa kuin fyysisellä kortilla maksettaessa. Esimerkiksi puhelimella tai älykellolla voi siis hoitaa kaupassa suuremmatkin ostokset”, kertoo Nordean korteista vastaava johtaja Valtteri Korhonen .

Selvityksen mukaan mobiilimaksamisen uskotaan myös lisääntyvän lähitulevaisuudessa. Vastaajista lähes puolet uskoo, että viiden vuoden päästä älylaitteilla maksaminen on kaikkein yleisin tapa maksaa ostokset.

Käteisen käyttö sen sijaan näyttäisi hiipuvan suomalaisten keskuudessa.

”Korttimaksaminen on edelleen suosittua. Huomionarvoista tuloksissa oli se, että yli puolet vastaajista ilmoitti käyttävänsä käteistä vain harvoin tai ei juuri lainkaan. Vain 4 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä käteistä kaikkiin tekemiinsä ostoksiin. Käteisen käyttö näyttää siis vähenevän tasaiseen tahtiin”, Korhonen sanoo.

Kyselyyn vastanneista lähes kaikki kertoivat kokeilleensa korttien lähimaksuominaisuutta tai maksavansa sillä säännöllisesti.

”Korttien lähimaksuraja nousee perjantaina 12. huhtikuuta 50 euroon, joten on kiinnostavaa nähdä, lisääntykö lähimaksun käyttäminen entisestään.”

Nettiostoksilla verkko- ja mobiilimaksaminen ovat kyselyn mukaan jo arkipäivää. Verkko-ostokset maksetaan useimmiten verkkopankissa tai mobiilissa.

Kun verkko-ostoksia maksetaan kortilla, maksaa suurin osa korttinsa debit-puolelta tai haluaa veloituksen menevät suoraan tililtään.