Suomi24:ssä julkaistaan noin 16 500 viestiä vuorokaudessa, mikä on haasteellista moderoinnin kannalta. Verkkoyhteisön viestejä tarkastaa ammattilaismoderoijien tiimi, mutta viestien valtavan määrän vuoksi moderointia täydentää nyt Utopia Analytic sin kehittämä tekoäly.

Pilotin tarkoitus on parantaa yhteisössä toimivien ja sieltä tietoa hakevien käyttäjien viihtyvyyttä ja käyttökokemusta. Tekoäly mahdollistaa sen, että keskusteluja voidaan nyt moderoida 24 tuntia vuorokaudessa.

"Meillä on erittäin ammattitaitoinen moderoijien joukko, jota täydentää nyt ympäri vuorokauden toimiva tekoäly. Tekoälypilotoinnin tavoite on tehdä meistä maailman paras digitaalinen järjestyksenvalvoja", sanoo Suomi24:n moderoinnista vastaava Kaisa Heinämäki.

Nyt pilotoitava tekoäly imitoi Suomi24:n moderoijien linjaa. Tähän kuuluu esimerkiksi se, että laittomat tai loukkaavat sisällöt poistetaan keskusteluista mahdollisimman tehokkaasti.

Tekoäly hyödyntää koneoppimista, minkä avulla se pystyy moderoimaan sisältöjä niin, että epäasialliset viestit saadaan poistettua automaattisesti. Suomi24:n käyttämän moderointilinjan tekoäly oppii verkkoyhteisön datasta ja noudattaa sitä. Rajatapauksissa keskustelu päätyy tekoälyn jälkeen vielä moderoijan tarkastettavaksi.

"Utopian kehittämä tekoäly ei hätkähdä sosiaalisessa mediassa tavallista puhekieltä tai jatkuvasti kehittyviä uudissanoja, poikkeavia kirjoitusasuja tai kirjoitusvirheitä. Teknologia perustuu tilastollisiin jakaumiin, se tarkastelee kommenttia kokonaisuutena ja pystyy tunnistamaan kommentin semanttisen sisällön", sanoo Utopia Analyticsin toimitusjohtaja Mari-Sanna Paukkeri.

"Suomi24:n keskustelumäärät ovat Suomen mittakaavassa erittäin suuria. Suuri datamäärä tarjoaa tekoälylle erinomaiset mahdollisuudet oppia Suomi24:n moderoijien moderointilinjan", Paukkeri jatkaa.

Tulokset lupaavia

Pilotoinnin ensimmäinen vaihe on kestänyt kolme kuukautta, mutta saa nyt jatkoa. Ensimmäisen vaiheen tulokset ovat lupaavia. Suomi24:n moderaattori ja tekoäly olivat noin 90-prosenttisesti samaa mieltä palvelun sääntöjenvastaisista viesteistä.

Käyttämällä tekoälyyn pohjautuvaa automaattista moderointia voidaan jokainen kommentti moderoida huolellisesti, mikä ei ihmisvoimin olisi mahdollista. Tämä nostaa sivuston moderoinnin laatua merkittävästi.

"Tekoäly saadaan vähitellen vastaamaan ihmismoderointia lähes sataprosenttisesti käytön myötä", sanoo Paukkeri.

Siistityistä keskusteluista hyötyvät myös mainostajat.

"Tehokkaasti moderoidulla sivustolla on hyviä vaikutuksia myös mainonnan toimivuuteen ja datan laatuun. Sivustolta kertyneitä datasyötteitä voidaan jalostaa monipuolisesti kaupallisiin tarkoituksiin", sanoo Aller Media nRikastamonSini Kervinen, Head of Business Operations, Data & Digital Solutions.

Moderointikulttuuria kehitettäessä etiikka ja laadukas operatiivinen toteutus ovat keskeisiä. Pilotoinnin lähtökohta on se, että se ei saa estää käyttäjien vapaata ilmaisua Suomi24:n palvelun sääntöjen ja Suomen lain puitteissa. Suomi24:n säännöt kielletyistä keskustelusta säilyvät tekoälyn mukaan ottamisesta huolimatta täysin samoina kuin aiemminkin.