Lastenruokamerkki Green Planet Astronautsin ensimmäiset, viime syksynä lanseeratut kaurajuomapohjaiset Space Snack -välipalat saivat alkunsa yrityksen perustajan, Milla Westerlingin kotikeittiöstä.

Westerling kertoo huomanneensa, että lapset oli vähän kuin unohdettu kaurabuumin ulkopuolelle, vaikka samaan aikaan uutiset ilmastonmuutoksesta kehottivat siirtymään syömään kasvispainotteisesti.

”Ajattelin, että kasvipohjaisiin makuihin olisi hyvä tottua jo lapsesta asti ja kaura on mitä parhain raaka-aine siihen. Tein kotikeittiössä omille lapsille kaurajuomapohjaista smoothieta, joka päätyi kauppojen hyllyyn. Lapset tottuvat kuin huomaamatta kaurajuomaan”, Westerling kertaa M&M:lle.

Nyt välipalatuoteperhe kasvaa runsaskuituisilla, vähemmän makeilla Pocket Rocket -luomukaurapatukoilla, jotka on kehittänyt ryhmä suomalaisia pienten lasten vanhempia.

Tuotekehitys haluttiin kääntää täysin päälaelleen: sen sijaan, että olisi kehitetty tuote sen perusteella mikä on mahdollista, toimi lähtökohtana tavallinen lapsiperhearki ja sen haasteet.

Koolle kutsuttiin ryhmä toisilleen tuntemattomia pienten lasten vanhempia, jotka listasivat toiveensa täydellisestä lastenruokatuotteesta.

Seuraavaksi tuotteelle kehitettiin lasten avaruusruokaan sopiva nimi Pocket Rocket sekä pakkaus ja vasta sitten lähdettiin kokeilemaan kumppanivalmistajan kanssa, onko tuote ylipäätään mahdollista valmistaa.

”Lähdimme suoraan sanottuna tavoittelemaan kuuta taivaalta”, kertoo Westerling.

Irtiotto kannatti. Uudet runsaskuituiset Pocket Rocket -luomukaurapatukat saapuvat S- ja K-ryhmien valikoimiin huhtikuussa.

”Onneksemme kumppanivalmistaja oli täysillä mukana ja haastoi omaa pitkän linjan osaamistaan sekä mahdollisena pidettyjä valmistustapoja”, kertoo Westerling.

Markkinointia moneen lähtöön

Westerlingin lisäksi yrityksen osakkaina on alusta saakka ollut mukana hänen oma perheensä. Sitten mukaan tuli Oatlyn brändäyksestä tunnetun markkinointitoimiston Forsman & Bodenforsin uusien brändien kehitykseen erikoistunut tytäryritys Happy F&B, joka auttaa tuotemerkin kehityksessä sekä markkinoinnissa.

Tästä hyvä osoitus on avaruusmatkailu, joka näkyy temaattisesti sekä brändin nimessä että pakkausdesignissa. Astronauttien tarvikkeet ja ravinto perustuvat usein kestävän kehityksen ratkaisuille, sillä avaruusaluksessa mukana kulkee vain välttämätön.

Kaikki Green Planet Astronautsin tekemä markkinointi kumpuaa Westerlingin mukaan lievästä kyllästymisestä FMCG-kaupassa (fast moving consumer goods) perinteisesti käytettyihin keinoihin.

”Start-uppina pitää olla kekseliäs, kun ei ole rajattomia budjetteja. Kaiken ytimessä on halu muuttaa omalta osalta maailmaa.”

”Markkinointiviestintää on ollut helppo tehdä, koska meillä on niin ytimekäs viesti ja kaikki on lähtöisin tavallisesta suomalaisesta kotikeittiöstä, joka on osoittautunut kuluttajille kiinnostavaksi varmaankin samaistuttavuudesta johtuen”, Westering arvioi.

Westerlingin mukaan yritys tekee tällä hetkellä äärimmäisen kustannustehokasta markkinointia eli tavoittaa pienellä budjetilla paljon erilaisia kuluttajia.

Tämä ei olisi mahdollista paikoissa, joissa lastenruokaa tyypillisesti markkinoidaan ja mainostetaan. Näkyvyyttä saa yhdistelemällä tavallisia markkinoinnin keinoja yllättävällä tavalla, kuten mainostamalla lastenruokaa isovanhemmille.

”Kummassakaan, siis mainostamisessa tai isovanhemmissa kohderyhmänä, ei ole mitään uutta, mutta niiden yhdistelmässä on, jolloin sillä on huomioarvoa”, Westerling sanoo.

Koronakriisin aikana on ollut Westerlingin mukaan hienoa huomata, että isovanhempia halutaan nyt auttaa. Green Planet Astronauts kuitenkin havaitsi, että myös isovanhemmat haluavat auttaa omia lapsia perheineen paineen alla.

”Sen voi tehdä ilahduttamalla lastenlapsia avaruuspostilla tilaamalla välipaloja heille meidän bittiavaruusruokakaupasta. Lähetyksiin kuuluu myös telegrammi avaruudesta omalla personoidulla viestillä sekä askarteltavaa lapsille”, havainnollistaa Westerling.

Aitous on erottautumistekijä

Kaurapohjaiset tuotteet ovat myös trendikäs valinta ilmastonmuutoksen ja sitä seuranneen aktiivisen keskustelun myötä. Sama koskee myös lastenruokaa. Muun muassa ravintoloitsija ja huippukokki Henri Alén toi markkinoille keväällä uuden Muru Baby -lastenruokabrändinsä.

Milla Westerling arvioi, että ruokabrändejä ylipäätään kehitetään nyt kiihtyvällä tahdilla, mitä hän pitää hyvänä asiana. Tämä kertoo Westerlingin arvion mukaan siitä, että ruokateollisuus ei pysty täysin vastaamaan jatkuvasti muuttuviin kuluttajatarpeisiin riittävän nopeasti.

”Me perustajathan olemme alussa ihan tavallisia kuluttajia, jotka kokevat haluavansa tehdä parempia tuotteita kuin kaupan hyllystä sillä hetkellä löytyy. Erottumiskeinoja on henkilökohtaisuus ja olla läsnä siellä, missä muut eivät vielä ole”, Westerling kiteyttää.

Kaurapohjaiset ja terveelliset tuotteet ovat nyt myös monen aikuisen suosiossa. Westerling uskoo, että alun perin isoin vaikutus kasvipohjaisiin tuotteisiin siirtymisellä on ollut sosiaalisen median välittämä kuva tietynlaisesta elämäntyylistä.

Kehitystä on vauhdittanut myös sopivasti oikea tarve muuttaa kulutuskäyttäytymistä ilmastonmuutoksesta johtuen. Koronaviruksen aiheuttama pandemia ja sitä seuranneet poikkeusolot jättävät kuitenkin jälkensä myös ruokadebattiin, arvioi Westerling.

”Luulen, että kauratuotteiden rooli hieman muuttuu nyt, kun monen prioriteetti onkin selvitä hengissä meitä uhkaavasta tilanteesta. Kaura on tuttu ja turvallinen raaka-aine suomalaisille, joka tuo lohtua epävarmaan tilanteeseen”, Westerling päättää.

Green Planet Astronautsin tilinpäätös on valmis, mutta yhtiökokousta ei olla vielä ehditty pitää. Liikevaihdollisesti viime vuosi jäi lyhyeksi, kun ensimmäiset kolme tuotetta ehtivät olla kauppojen hyllyissä vasta kaksi kuukautta.

Yritys työllistää Milla Westerlingin lisäksi yhden osa-aikaisen ja osakkaita sekä liudan neuvonantajia.