Suomi Kenkä Oy:n toimitusjohtajan Kare Tikan äänestä kuulee, että kiirettä piisaa. Lieksan Pankakoskella sijaitsevan kenkätehtaan toiminnan pitäisi päästä vauhtiin tammikuussa.

Suomi Kenkä Oy osti konkurssiin menneen PK Kapin konekannan. Yritys aikoo käynnistää tohvelitehtaan ensi vuoden alkupuolella.

Uuden tohvelin kotimaisuusaste on Tikan mukaan korkea. Kenkien pohjat valmistetaan luonnonkumista, johon sekoitetaan kierrätetyistä autonrenkaista saatua kumirouhetta sekä renkaiden valmistuksessa syntyviä kumijäämiä.

Kumiseos sulatetaan suoraan kengän päälliseen kiinni.

Tikka ei omien sanojensa mukaan kertoa, kuinka suuri investointi uusi kenkätehdas kaikkinensa on. Näin on sovittu konkurssipesän kanssa.

Pirkanmaan käräjäoikeus haki Reino- ja Aino-tossuja valmistaneen PK Kappi Oy:n konkurssiin tämän vuoden maaliskuussa.

Tekstiiliyritys Finlayson omistajineen osti klassikkotossujen brändit. Marraskuussa tekstiiliyritys Finlayson kertoi siirtäneensä Reino- ja Aino-tossujen valmistuksen Italiaan.

Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila kertoi tuolloin, että tarjouksia oli pyydetty myös Suomesta, mutta tossujen kokoonpano kotimaassa olisi ollut selvästi kalliimpaa.

Miljoona euroa tähtäimessä

Lieksan tehtaalta ulostulevan tossun nimi on Suomi Kenkä. Osa tossuja tekevistä työntekijöistä on Reino- ja Aino-Tossuja valmistaneita työntekijöitä.

Toimitusjohtaja Tikan mukaan ensimmäisen toimintavuoden liikevaihtotavoite on noin miljoona euroa. Kannattava sen pitäisi Tikan mukaan olla toisena toimintavuotena.

”Meillä on Reino-tossuja yksinkertaisempi design, joten työvaiheita on vähemmän. Pohja valmistetaan yhdestä komponentista, mikä sekin nopeuttaa valmistusta ja vaikuttaa työvoimakustannuksiin.”

Jakelukanavaa yritys hakee kotimaan marketeista, mutta myös pienempien toimijoiden valikoimista.

Toimitusjohtajalta on kysyttävä, miten hän uskalsi lähteä riskialttiiseen tossubisnekseen?

Tikka muistuttaa, että hänellä on tausta Feelmax-paljasjalkakenkien alihankkijana. Hän myöntää, että on tietenkin eri asia tilata kenkiä alihankkijana kuin pyörittää kenkätehdasta.

”Olemme räknänneet tätä todella moneen kertaan. En usko, että suuria ongelmia tulee.”

”Tällaista tämä yrittäjähulluus on”, hän lisää.