uutta suomessa

Nyt se on täällä - enkä tarkoita Samsungin Galaxy-puhelinta tai siinä pyörivää Google Android -käyttöjärjestelmää, vaan kyseisessä käyttöjärjestelmässä toimivaa Layarin Reality Browseria.

Ohjelmaa on ehkä yksinkertaisinta kuvata puuttuvaksi linkiksi todellisuuden ja internetin välillä. Tässä tapauksessa se yhdistää Galaxyn kamerakuvan, gps-sijainnin ja verkosta löytyvän datan käyttäjän valitseman välittäjätason perusteella. Välittäjätasoja löytyy jo 236 kappaletta, joista useimmat ovat erilaisia paikannus- ja navigointipalveluja saksalaisesta Supermarketsuchesta hollantilaiseen Coffeeshops-apuriin.

Navigointi on kuitenkin vain yksi tapa soveltaa Layaria. Listalta löytyy muun muassa Tweeps Around -layer, jonka avulla kamerasta näkyy, onko lähettyvillä aktiivisia twiittaajia.

Layarin mahdollisuuksia hahmottaessa ymmärtää hyvin markkinointiväen kasvavan kiinnostuksen näitä augmented reality -palveluja kohtaan. Ensi-innostuksen jälkeen kannattaa kuitenkin laittaa reilusti jäitä hattuun, sillä homma on aika alkutekijöissään.

Galaxy-puhelimen palvelutestauksessa oli aikamoisia ongelmia, muun muassa Google-rekisteröinnin ja työnantajan sim-korttien välisen kitkan vuoksi. Layar saatiin lopulta ladattua, mutta varsinaisia palveluja ei saatu testattua - muun muassa siksi, ettei Layarin ja Galaxyn gps:n välinen yhteistyö tuntunut onnistuvan.

Itse Galaxy vaikuttaa sinänsä asialliselta älypuhelimelta, jonka käytettävyys on samaa luokkaa kuin muiden kosketusnäytöllisten älypuhelimien. Nettipalvelut toimivat hyvin, puhelinpuoli hieman huonommin.

Android-käyttöjärjestelmä on suunnattu korostetusti niille, jotka ovat löytäneet kotinsa Googlen palveluista. Google-tili on itse asiassa välttämätön edellytys monen ominaisuuden käyttämiseen.

Suoria miinuspisteitä ropisee siitä, että Androidin sovelluskauppa, Android Market ei vielä virallisesti toimi Suomessa, joten maksulliset sovellukset eivät ole saatavilla. Spotify on tosin julkaissut ohjeet, miten sovelluksen saa asennettua kiertoreittiä.