Tunnetut näyttelijät Kate Winslet, Taron Egerton, Rosamund Pike ja Matt Berry muiden muassa antavat äänensä Muumeille uuden Moominvalley (suom. Muumilaakso) -animaation englanninkielisessä versiossa.

Tuotantoyhtiö Gutsy Animations tiedotti sarjan ensimmäisistä näyttelijävalinnoista. Animaatiota kehitetään yhteistyössä Yle Draaman kanssa. Tove ja Lars Janssonin perustama Muumi-brändistä huolehtiva Moomin Characters Oy Ltd tukee sarjan tuotantoa.

Yle esittää uutta Muumilaakso-sarjaa suomen- ja ruotsinkielisenä keväästä 2019 alkaen. Suomessa näyttelijävalinnat tehdään myöhemmin.

Kirjailija, taidemaalari, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Tove Jansson in Muumit on yksi Suomen suurimmista kulttuurin vientituotteista. Alkuperäiskirjat on käännetty yli 50 kielelle ja edellistä animaatiosarjaa on esitetty laajasti ympäri maailmaa.

Englanninkielellä Taron Egerton on rakastetun Muumipeikon roolissa, Rosamund Pike on viisas ja huolehtiva Muumimamma ja Matt Berry on seikkailunhaluinen ja tietäväinen Muumipappa. Kate Winslet esittää Rouva Vilijonkkaa.

"Olemme innoissamme loistavasta näyttelijäkaartista. He puhuttelevat nuoria ja vanhoja yleisöjä. Kotimaan näyttelijävalinnat kerrotaan keväällä. Suomessa tehdään versiot suomeksi ja suomenruotsiksi", kertoo Gutsy Animationsin taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja Marika Makaroff Ylen tiedotteessa.

Mukana nimekäs tuotantoryhmä

Moominvalley-sarja tehdään uusimmalla 2D/3D tekniikalla, jossa hahmot tuodaan 3D ympäristöön ja johon lisätään 2D tekniikalla kuvitus- ja maalaus-elementtejä.

Nimekkääseen tuottajatiimiin kuuluvat muun muassa Oscar-voittaja ohjaaja Steve Box, BAFTA-voittaja tuottaja John Woolley ja Emmyllä palkittu kirjoittajaduo Mark Huckerby ja Nick Ostler.

Musiikin sarjaan säveltävät klassinen viulisti Pekka Kuusisto ja perkussionisti Samuli Kosminen. Kuusiston isä Ilkka Kuusisto sävelsi ja kirjoitti yhdessä Tove Janssonin kanssa Muumi-oopperan Suomen kansallisoopperalle vuonna 1974.

Vuonna 2017 Iso-Britanniassa on ollut joukko Muumi-aiheisia tapahtumia ja näyttelyitä, mukaan lukien Southbank Centren Adventures in Moominland sekä Kew Gardensin pääsiäisfestivaali.

Tove Janssonin Muumi-piirroksia, maalauksia 1930-luvulta ja abstrakteja töitä 1960-luvulta sekä satiirisia sodanvastaisia sarjakuvia ja kansikuvituksia on ensi kertaa laajasti esillä Iso-Britanniassa tänä syksynä Dulwich Picture Galleryssä. Muumit ovat olleet esillä myös Lakes International- sarjakuvafestivaaleilla.